Europa, in fata unei noi crize. Datoriile PIGS si razboiul din Libia
Razboiul din Libia, dar si criza politica si economica din Portugalia, vor domina summitul UE care incepe astazi la Bruxelles.
Premierul portughez si-a dat demisia aseara, dupa ce parlamentul a respins programul de austeritate al guvernului sau. In aceste conditii, este mult mai probabil ca Portugalia sa aiba nevoie de un masiv sprijin financiar extern, cum s-a intamplat cu Grecia si Irlanda anul trecut.
Inaintea summitului a fost multa agitatie la Bruxelles. Politia a potolit cu greu mii de manifestanti veniti sa denunte masurile de austeritate luate de guvernele europene.
O astfel de politica a promovat si premierul portughez Jose Socrates, in speranta ca tara sa putea sa evite povara unui imprumut masiv de la Uniunea Europeana si FMI. Insa masurile guvernului militar socialist au fost respinse in parlament.
"Aceasta criza politica are consecinte grave pentru increderea pe care trebuie s-o inspire Portugalia institutiilor si pietelor financiare", a afirmat Jose Socrates.
Inca de aseara, angajatii companiilor publice de transport au intrat in greva fata de politica de austeritate a guvernului, care a taiat deja cu 5% salariile angajatiilor din sectorul bugetar.
"Eram convins ca guvernul va cadea. Cred ca nu era alta solutie, dar nu-mi fac iluzii ca lucrurile vor merge mai bine cu urmatorul guvern. Asta e viata".
Oricum, observa analistii, si puterea si opozitia par sa creada ca e bine sa fie alegeri anticipate. Pentru guvern, ar fi probabil ultima sansa sa ramana la putere.
Reuniti la Bruxelles, partenerii europeni ai Portugaliei sunt gata sa-i vina in ajutor. Cu conditia sa tina in frau deficitul public.
In toamna, nivelul unui eventual ajutor extern pentru Portugalia era estimat la 50 de miliarde de euro. Acum, expertii vorbesc de cel putin 75 de miliarde. Si - avertizeaza pesimistii - ar putea urma un efect de domino, cu Spania prima amenintata. Si un nou seism in zona euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: Portugalia, criza economica, libia, summit UE,
Dată publicare:
24-03-2011 18:34