ETA, clasificata ca "organizatie terorista" de UE, a furnizat politiei o lista cu 12 ascunzatori de arme si explozibili
Organizatia separatista basca spaniola ETA a furnizat politiei o lista de 12 ascunzatori de armament situate in sud-estul Frantei prin intermediul unor ”artizani ai pacii”, au declarat surse apropiate dosarului pentru AFP.
Aceste 12 ascunzatori de armament si explozivi, care ar constitui ceea ce a mai ramas din arsenalul ETA, se afla in departamentul Pyrénées-Atlantiques si nu in departamentele Gers si Hautes-Pyrénées, asa cum s-a anuntat initial, a precizat sursa citata
ETA - care a renuntat la lupta armata in 2011 dar este clasata in continuare ca ”organizatie terorista” de Uniunea Europeana (UE) - a anuntat in noaptea de joi spre vineri, intr-un comunicat la radiodifuziunea britanica BBC, ca se ”dezarmeaza total” sambata, 8 aprilie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Comisia Internationala de Verificare, o structura nerecunoscuta de Madrid si Paris, care actioneaza in vederea incetarii conflictului din tara Bascilor, urma sa sustina o conferinta de presa sambata, la Primaria din Bayonne (Pyrénées-Atlantiques) si sa furnizeze detalii.
Menita sa ”autentifice dezarmarea” miscarii clandestine, din ea face parte un fost secretar general al Interpolului, britanicul Raymond Kendall.
Intr-un comunicat comun, guvernele autonome din tara Basca spaniola (Euskadi) si Navare, dar si Comitetul Aglomeratiei tarii Basce franceze, prezidat de un ales de centru dreapta, Jean-René Etchegaray (UDI), au sustinut in mod expres, vineri, demersul Comisiei Internationale de Verificare.
In aceasta perspectiva, serviciile de politie, dar si specialisti in deminare, sub autoritatea Parchetului antitero de la Paris, competent in materie, sunt mobilizati in tara Basca franceza si sunt ”pregatiti sa intervina in orice moment”, declara surse apropiate dosarului.
In mod istoric, Franta, si anume Sud-Estul, a fost adevarata ”baza din spatele liniei frontului” a ETA.
Potrivit unor experti in lupta antiterorista, arsenalul ETA ar cuprinde aproximativ 130 de arme de mana si doua tone de explozibili, in principal furate in Franta. Potrivit acestor experti, ETA se afla ”in agonie, iar din miscarea clandestina ar mai face parte, in prezent, aproximativ 30 de membri”.
In marja operatiunii de ”dezarmare”, o ”mare adunare populara” este organizata sambata la Bayonne, la ora locala 15.00 (17.00, ora Romaniei), pe tema ”suntem toti artizanii pacii”, la care sunt asteptati cateva mii de participanti.
ETA (Euskadi Ta Askatasuna, sara Basca si Libertatea), infiintata in 1959 in lupta impotriva franchismului, a renuntat in octombrie 2011 la lupta armata, dupa 43 de ani de violente in numele independentei tari Bascilor si Navarei, iar 829 de morti sunt atribuite miscarii clandestine.
Insa ETA refuza sa se dezarmeze si sa se dizolve, asa cum cer Madridul si Parisul, reclamand o negociere cu privire la membrii sai detinuti - aproximativ 360, dintre care 75 in Franta si dintre care aproximativ 100 ispasessc pedepse de peste zece ani de inchisoare.