Moneda europeana a recuperat pierderea suferita dupa respingerea referendumului din Italia. “Nu este o povara pentru euro"
Moneda euro si-a revenit dupa caderea la minimul ultimelor 21 de luni, recuperand o mare parte din pierderile inregistrate in urma respingerii reformei constitutionale in Italia.
In cursul schimburilor de pe pietele asiatice, moneda euro a coborat pana la valoarea de 1,0505 dolari, cel mai slab curs de schimb al euro dupa luna martie 2015, investitorii fiind ingrijorati de cresterea incertitudinii politice in zona euro. Insa in jurul orei 08.55 GMT moneda unica a recuperat cea mai mare din pierderi si se tranzactiona la 1,0650 dolari, in scadere cu doar 0,1% fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Rezultatul referendumului din Italia nu constituie o surpriza, insa diferenta dintre cei care care s-au opus reformelor constitutionale promovate de premierul italian, 59,1% din voturi, si cei care au votat pentru a fost peste estimari.
"Pentru ca rezultatul votului era, in mare parte, asteptat, nu exista o dorinta de a impinge tendinta prea departe. De acum incolo, piata valutara va urmari semnalele care vin de pe pietele de obligatiuni, reactia pietelor de actiuni si va astepta opiniile agentiilor de rating", a apreciat Kit Juckes, analist la Societe Generale.
La scurt timp dupa deschiderea pietelor europene de obligatiuni, randamentul pentru titlurile de stat italiene cu scadenta la 10 ani a urcat cu 13 puncte de baza depasind pragul de 2%, dar in jurul orei 08.55 GMT a revenit sub acest prag, inregistrand o crestere de doar sase puncte de baza comparativ cu sedinta precedenta.
Demisia premierului italian Matteo Renzi deschidea calea unor alegeri anticipate in 2017 cu posibilitatea ca anumite forte politice anti-euro, precum Miscarea 5 Stele (M5S, populista), sa castige puterea intr-un moment in care Uniunea Europeana nu si-a revenit inca de pe urma deciziei Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana.
Citeste mai multe detalii pe www.incont.ro.