Escaladările Rusiei în Siria ar putea genera un conflict direct cu SUA. O bază cu soldați americani, atacată de trupele ruse

Ultima actualizare: 18-06-2022 13:51
rusia, siria, avion de lupta,
Getty

Luna aceasta, trupele Kremlinului au efectuat o serie de atacuri împotriva coaliției conduse de SUA în Siria, lucru care stârnește îngrijorare la Washington.

Forțele rusești au desfășurat o serie de operațiuni împotriva coaliției conduse de SUA în Siria în această lună, inclusiv una în această săptămână la o bază situată strategic în partea de sud a țării, au declarat oficiali militari americani, potrivit The Wall Street Journal.

Aceste acțiuni venite din partea trupelor Kremlinului i-au alarmat pe oficialii militari americani, care sunt îngrijorați de faptul că o eroare de calcul ar putea escalada într-un conflict neintenționat între forțele americane și cele rusești din Siria.

Tensiunile dintre cele două țări sunt deja ridicate în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie și a eforturilor americane de a înarma armata ucraineană pentru a învinge forțele rusești de acolo.

Concret, armata rusă a lansat atacuri aeriene asupra garnizoanei Al-Tanf, în apropiere de granița Siriei cu Iordania, în sud-estul Siriei, unde trupele americane desfășoară o misiune de instruire și consiliere a luptătorilor locali.

Rusia a declarat Statelor Unite că a lansat raiduri aeriene ca răspuns la un atac așteptat al forțelor guvernamentale siriene, care ar fi putut răni și distruge vehiculul.

Misiune americană în Siria, vizată de atacurile rusești

La scurt timp după aceea, avioane de luptă rusești, inclusiv două Su-35 și un Su-24, au survolat Al-Tanf înainte de a lovi postul de luptă din garnizoană. Un raport anterior al atacului le-a spus oficialilor americani că armata rusă nu a atacat în mod activ trupele americane, ci urmărea o misiune americană în Siria.

Garnizoana Al-Tanf găzduiește 200 de soldați americani.

Militarii americani nu se aflau în apropierea bazei în timpul atacurilor și nu s-au înregistrat victime. Dar operațiunea a marcat ceea ce un oficial militar american a descris în această lună drept o "creștere semnificativă a provocărilor".

Tot în această săptămână, rușii au lansat două avioane de vânătoare Su-34 în cadrul unui raid în nord-estul Siriei pentru a reține un fabricant de bombe al Statului Islamic. Potrivit armatei americane, avioanele de luptă s-au retras după ce Statele Unite și-au ridicat propriile avioane de luptă F-16.

Șeful Comandamentului Central al SUA, generalul de armată Eric Kurila, a declarat că "acest comportament recent al Rusiei a fost provocator și în escaladare". Statele Unite caută să evite un conflict cu Rusia în Siria, notează Pravda.com.ua.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO