Rusia nu are „nimic împotriva” aderării Ucrainei la UE. Putin, contrazis de ministrul rus de Externe

×
Codul embed a fost copiat

Comisia Europeană și-a dat, vineri, avizul pentru ca Ucraina și Republica Moldova să primească statut de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Este o decizie care trebuie, însă, confirmată de șefii de stat și de guvern ai UE. "Nu avem nimic împotrivă", a anunțat, de la Sankt Petersburg, președintele rus Vladimir Putin.

A fost contrazis, la scurt timp, de ministrul său de Externe, care a declarat la un post rus de televiziune că Uniunea Europeană își încalcă propriile condiții de aderare, din cauza unor planuri geopolitice.

Citește și
prizonieri
Război în Ucraina, ziua 115. Cinci civili ucraineni au revenit în Ucraina în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Îmbracată în culorile Ucrainei, Ursula Von der Leyen a propus, la Bruxelles, în numele Comisiei Europene, ca Ucraina și Republica Moldova să obțină statutul oficial de țări candidate la aderare.

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene: „Mesajul nostru este limpede. Da, Ucraina merită o perspectivă europeană. Asta înseamnă că a făcut pași importanți, dar mai rămân multe de făcut. Intregul proces de aderare este unul bazat pe merit, trebuie urmate procedurile, iar progresele depind în întregime de Ucraina. Ucrainenii sunt gata să moară pentru un orizont european. Noi vrem să trăiască alături de noi visul european”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat anunțul șefei Comisiei Europene.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Valorile ucrainene sunt valori europene. Instituțiile ucrainene rezistă, chiar și în vreme de război. Obiceiurile democratice ucrainene nu și-au pierdut forța, nici măcar acum”.

Bruxelles-ul a avut vești bune și pentru Republica Moldova.

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene: „Moldova s-a inscris categoric pe o cale pro-reforme si anti-corupție”.

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova: „Mai avem foarte mult de lucru pentru a îmbunătăți justiția, economia, dar de astăzi acesta devine un obiectiv pentru care lucrăm mână de mână cu partenerii noștri europeni”.

Rusia nu se opune aderării Ucrainei la UE

Surprinzător, președintele rus Vladimir Putin a anunțat, vineri, că Rusia nu se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Uniunea Europeană nu este o organizație militară, un bloc politico-militar, cum suntem noi. Așadar, mereu am spus că poziția noastră e coerentă și înțelegătoare. Nu avem nimic împotrivă. E decizia suverană a oricărei țări să adere sau să nu adere la uniuni economice, și e decizia acelor organizații de a accepta sau nu membri noi”.

La aceeași oră, însă, ministrul rus de Externe declara că Ucraina nu are ce căuta în UE.

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: „Uniunea Europeană este, din nou, gata să închidă ochii la toate criteriile care au fost valabile pentru candidați și e gata să se lase mânată doar de considerente geopolitice”.

Pe de altă parte, Vladimir Putin i-a criticat pe occidentali în discursul ținut la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, boicotat în acest an de statele vestice.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „După ce și-au revendicat victoria în Războiul Rece, Statele Unite s-au autoproclamat mesagerul lui Dumnezeu pe Pământ, unul care nu are obligații, ci doar interese, iar aceste interese sunt sacrosancte. Elitele conducătoare ale anumitor țări își fac iluzia că dominația Occidentului și a politicii și economiei globale este o constantă, dar nimic nu este etern”.

Putin a reluat ideea potrivit căreia armata rusă a invadat Ucraina pentru a-i proteja pe etnicii ruși din regiunile separatiste Luhansk și Donețk.

Kazahstanul nu recunoaște independența regiunilor separatise Luhansk și Donețk

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Bineînțeles, e imposibil altfel. Pentru ce facem aceste sacrificii? Bineînțeles, vom susține populația care trăiește în aceste teritorii (n.r. - Luhansk și Donețk). Dar, până la urmă, doar oamenii care trăiesc acolo vor decide asupra viitorului lor. Și vom respecta orice alegere vor face”.

Aflat chiar lângă Vladimir Putin, președintele Kazahstanului, Kassim Tokayev, a anunțat cu nonșalanță că țara sa nu recunoaște independența celor două regiuni separatiste din Donbas, din cauza cărora Rusia ar fi atacat Ucraina.

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului: „Nu recunoaștem nici Taiwanul, nici Kosovo, nici Osetia de Sud, nici Abhazia și se pare că acest principiu se aplică și pseudo-statelor care, în opinia noastră, sunt Luhansk și Donețk”.

Ca și când ar fi vrut să-și liniștească aliații, Vladimir Putin a declarat ieri că Uniunea Sovietică e "istorie" și că țara sa a susținut mereu suveranitatea statelor care și-au câștigat independența la căderea URSS.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Războiul din Ucraina nu se va sfârși prea curând, iar oamenii nu au unde să fugă. ”Cine mă așteaptă în altă parte?”
Războiul din Ucraina nu se va sfârși prea curând, iar oamenii nu au unde să fugă. ”Cine mă așteaptă în altă parte?”

Războiul din Ucraina nu dă niciun semn că s-ar putea opri curând. Toate obiectivele operațiunii speciale din Ucraina vor fi atinse fără nicio îndoială, a anunțat vineri președintele rus Vladimir Putin.  

Război în Ucraina, ziua 115. Cinci civili ucraineni au revenit în Ucraina în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia
Război în Ucraina, ziua 115. Cinci civili ucraineni au revenit în Ucraina în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Putin: Rusia va folosi armele nucleare doar dacă va fi necesar pentru a-şi apăra suveranitatea
Putin: Rusia va folosi armele nucleare doar dacă va fi necesar pentru a-şi apăra suveranitatea

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat vineri că ţara sa va recurge la folosirea armelor nucleare doar ''dacă este necesar'' pentru a-şi apăra suveranitatea, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.