Erevan: Un F-16 turcesc a doborât un Su-25 armenesc, în spațiul aerian al Armeniei. Ankara dezminte
Armeni susține, marţi, că Turcia a doborât unul din avioanele sale militare, acuzând Ankara de ingerinţă în confruntările în curs de desfăşurare între Azerbaidjan şi separatiştii pro-armeni din Nagorno-Karabah, relatează AFP şi RIA Novosti.
Agenţia de presă oficială armeană Armenpress, citată de DPA, a indicat că incidentul s-a produs în spaţiul aerian al Armeniei.
'Un Su-25 al Forţelor aeriene armene a fost doborât de un F-16 turc (..) care a venit dinspre teritoriul azer', a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului armean al Apărării, Ciucian Stepanian, într-o postare pe Facebook, precizând că pilotul armean al avionului 'a murit ca un erou'.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Erevanul a ţinut să sublinieze că incidentul a avut loc în spaţiul aerian al Armeniei, notează RIA Novosti.
Turcia a negat informaţiile că un avion al său ar fi doborât un aparat Su-25 al Forţelor aeriene ale Armeniei, potrivit Reuters, care citează RIA Novosti.
Ce s-a întâmplat în weekend în Nagorno-Karabakh
Autoritățile din Armenia au anunțat sâmbătă dimineață că Azerbaidjanul a lansat atacuri aeriene și de artilerie asupra regiunii Nagorno-Karabakh, în timp ce oficialii de la Baku (capitala Azerbaidjanului) au declarat că au condus „o contraofensivă ca răspuns la provocări militare”.
În momentul în care au apărut primele victime, Armenia a declarat legea marțială și a mobilizat armata, iar Azerbaidjanul a decretat stare de război în mai multe regiuni.
Bilanțul victimelor este și el disputat între cele două țări. Armenia a confirmat duminică 16 decese, peste 100 de persoane rănite și că a ucis 200 de luptători din Azerbaidjan. În schimb, Azerbaidjanul a anunțat că a ucis 550 de armeni, informație negată de Erevan (capitala Armeniei).
Ultima încăierare sângeroasă între cele două țări a avut loc în anul 2016, când a avut loc Războiul de Patru Zile. Cel puțin 200 de persoane au murit atunci, în cea mai gravă încălcare a armistițiului de pace încheiat în 1994.
Citește și: Ce se întâmplă în Nagorno-Karabah. Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan, explicat
Sursa: Agerpres
Etichete: Turcia, armenia, azerbaidjan, erevan, Nagorno-Karabah,
Dată publicare:
29-09-2020 18:07