Erdogan spune că va încerca să faciliteze ratificarea aderării Suediei la NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va încerca să faciliteze cât se poate de mult ratificarea de către parlament a aderării Suediei la NATO.
Acesta a adăugat că Stockholm nu a luat încă suficiente măsuri împotriva militanţilor kurzi, relatează Reuters, citată de News.ro.
Luna trecută, Erdogan a înaintat parlamentului un proiect de lege privind ratificarea, o măsură salutată de alianţă şi de Stockholm. Turcia a ridicat iniţial obiecţii deoarece, în opinia sa, Suedia adăposteşte grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vorbind cu reporterii la bordul unui avion, la întoarcerea din Kazahstan, Erdogan a declarat că Stockholm a luat unele măsuri în ceea ce priveşte protestele organizate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, precum şi în ceea ce priveşte embargourile de arme impuse Turciei, dar nu şi în ceea ce priveşte activităţile PKK în Suedia.
„Datoria noastră a fost să prezentăm acest lucru parlamentului în prima etapă, am făcut acest lucru”, a declarat el.
De asemenea, Erdogan a spus că discuţiile planificate în parlament despre bugetul de stat al Turciei pe 2024 vor avea acum prioritate, sugerând că aprobarea aderării Suediei la NATO ar putea să nu fie rapidă.
„Dar vom încerca să facilităm munca (de ratificare a candidaturii Suediei la NATO) cât mai mult posibil. Vom încerca să arătăm eforturi pozitive cât de mult putem în acest moment, atât timp cât omologii noştri ne abordează pozitiv”.
Proiectul de lege trebuie să fie aprobat de comisia pentru afaceri externe a parlamentului înainte de a fi votat de plenul parlamentului. Erdogan ar urma apoi să semneze legea.
Suedia şi Finlanda, care au fost mult timp neutre, au solicitat să adere la NATO anul trecut pentru a-şi consolida securitatea după invazia Rusiei în Ucraina. Aderarea Finlandei a fost pecetluită în aprilie, dar candidatura Suediei a fost blocată de Turcia şi Ungaria.