Turcia este „alături de Ucraina”. Erdogan avertizează asupra pericolului unui „nou Cernobîl” la centrala Zaporojie
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat joi susţinerea Turciei pentru Ucraina şi s-a alarmat în privinţa pericolului unui "nou Cernobîl", referindu-se la situaţia tensionată de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de Rusia.
"În contextul în care ne continuăm eforturile pentru identificarea unei soluţii, am fost şi continuăm să fim alături de prietenii noştri ucraineni", a afirmat el în cadrul unei conferinţe de presă comune cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, relatează AFP și DPA, citate de Agerpres.
”Vizita preşedintelui Turciei în Ucraina este un mesaj puternic de susţinere din partea unei ţări la fel de importante”, scrie pe Telegram Zelenski.
Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy welcomed his Turkish counterpart Recep Tayyip Erdogan in the Ukrainian city of Lviv for talks https://t.co/W9A0GJVgeT pic.twitter.com/qufcNWUsgp
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) August 18, 2022
"Ne-am exprimat preocupările privind luptele în desfăşurare în jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Nu vrem să trecem printr-un nou Cernobîl", a afirmat Erdogan, potrivit unor extrase postate pe Twitter de echipa sa de comunicare.
Erdogan a mai precizat că chestiunea schimbului de prizonieri între Ucraina şi Rusia a fost şi ea discutată la începutul summitului tripartit.
"Vreau să precizez că este un subiect important pentru noi (...) Vom continua să avem discuţii pe această temă cu dl (Vladimir) Putin", a afirmat Erdogan. Preşedintele turc a avut ultima întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe 5 august, la Soci, în Rusia.
La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat joi că orice pagubă adusă centralei nucleare de la Zaporojie ar fi o "sinucidere", în contextul în care Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea sitului.
"Trebuie să spunem lucrurile aşa cum sunt: orice pagubă potenţială la Zaporojie ar fi o sinucidere", a declarat Guterres, făcând apel încă o dată la "demilitarizarea" centralei, ocupată de armata rusă.
Declarându-se "grav preocupat" de situaţia din cea mai mare centrală nucleară din Europa, el a făcut apel ca aceasta să nu fie utilizată "pentru indiferent care operaţiune militară".
"Un acord este necesar de urgenţă pentru a restabili Zaporojie ca infrastructură pur civilă şi pentru a asigura securitatea regiunii", a mai afirmat Guterres.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a convenit asupra parametrilor unei posibile misiuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Zaporojie în cadrul discuţiilor de la Liov cu preşedintele turc şi secretarul general al ONU.
Zelenski a mai spus în cadrul conferinţei de presă că Rusia trebuie să-şi retragă imediat forţele şi să înceteze bombardamentele din perimetrul centralei din sudul Ucrainei.