Epidemia de coronavirus, „abia la început” în afara Chinei, susține un expert
Epidemia de coronavirus ar putea fi la apogeu în China, unde a fost detectată pentru prima oară în oraşul Wuhan din centrul ţării, însă este abia la început în restul lumii unde există probabilitatea să se răspândească.
Aceasta este părerea unui consilier medical din China, care consideră că afecţiunea atinge apogeul în această perioadă în China unde s-ar putea încheia până în aprilie. El a spus că îşi bazează estimările pe modelare matematică, evenimente recente şi acţiuni guvernamentale.
Dale Fisher, preşedinte al Reţelei de Alertă & Răspuns la Epidemii Globale, coordonată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a declarat că ''evoluţia în timp'' prognozată se poate adeveri în cazul în care este permisă răspândirea virusului în Wuhan.
''Este corect să spunem că asta este ceea ce vedem cu adevărat'', a spus el într-un interviu acordat Reuters. ''Dar s-a răspândit în alte locuri unde este începutul epidemiei. În Singapore, suntem la începutul focarului'', a adăugat expertul.
Virusul asemănător celui gripal a provocat decesul a peste 1.100 de persoane şi a infectat aproape 45.000, predominant în China şi mai ales în Wuhan.
Singapore a raportat 50 de cazuri de coronavirus, una dintre cele mai mari cifre din China, printre acestea numărându-se din ce în ce mai multe cazuri de congatiune locală.
''Aş fi destul de convins, însă, că în cele din urmă fiecare ţară va avea un caz", a spus Fisher.
Întrebat de ce au fost consemnate atât de multe cazuri în Singapore, el a spus că au fost comparativ mai multe teste pe insulă. ''Avem un indice foarte scăzut de suspiciune în cadrul testelor, deci... există o certitudine mai mare", a spus el adăugând însă că există încă multe necunoscute în ceea ce priveşte modul de transmitere a virusului.
Kenneth Mak, director de servicii medicale în cadrul Ministerului Sănătăţii din Singapore, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că este dificil de estimat cu certitudine că epidemia va cunoaşte un apogeu în ţara de origine luna aceasta, însă este de aşteptat că astfel de ''vârfuri'' ale epidemiei vor fi înregistrate în alte ţări cu una sau două luni după China.
Fisher a declarat că nu există nicio justificare pentru cumpărăturile generate de panică ale unor produse esenţiale, cum ar fi orezul sau rolele de hârtie igienică, observate în Singapore. ''Nimic nu sugerează că vom rămâne fără ceva", a spus el. ''Aş rămâne raţional'', a adăugat oficialul.
El a declarat că persoanele vârstnice şi cele care suferă de diabet prezintă cel mai mare risc de boli grave. ''Pentru marea majoritate a oamenilor, va fi doar o boală uşoară, însă chiar şi aşa trebuie tratată cu respect'', a spus Fisher.