Embargoul total asupra importurilor de petrol rusesc, contestat de Ungaria, Slovacia, Cehia și Bulgaria
Liderii Uniunii Europene încearcă să depășească impasul legat de impunerea unui embargou total asupra importurilor de petrol rusesc. Ungaria este principalul oponent.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Unul dintre compromisurile discutate ar presupune ca embargoul să vizeze, inițial, livrările de petrol rusesc pe mare. Și apoi, petrolul pe care Rusia îl pompează prin conducte. Potrivit Ministerului Energiei de la noi, 30 la sută din importurile României provin din Rusia, prin portul Constanța.
Activiștii ucraineni i-au întâmpinat cu un protest pe liderii europeni.
Ungaria, în primul rând, dar și Slovacia, Cehia și Bulgaria, care depind de petrolul rusesc, nu acceptă ca un embragou petrolier total să completeze sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei.
Înaintea summitului care a început luni, la Bruxelles, au fost discutate diverse formule de compromis. Ultima variantă vehiculată ar presupune ca embargoul să vizeze întâi livrările de petrol rusesc pe mare. Și abia apoi petrolul pe care Rusia îl pompează prin conducte.
Potrivit Ministerului Energiei, 30 la sută din importurile României provin din Rusia, prin portul Constanța.
Ursula von der Leyen, președintele Uniunii Europene: „Avem o cheie a reușitei: solidaritatea cu Ucraina și unitatea Uniunii Europene.”
Ministrul german al Economiei: „Uniteatea UE în fața Rusiei începe să se prăbușească”
Dar ministrul german al Economiei, Robert Habeck, spunea înaintea summitului că unitatea blocului comunitar faţă de Rusia „începe să se prăbuşească".
Și, comenta un diplomat european, dacă este o asemnea dispută în privința petrolului, imaginați-vă ce s-ar întâmpla cu o propunere privind embargoul total asupra gazelor naturale livrate de Rusia.
Italia, de exemplu, importă din Rusia 40 la sută din necesarul său de gaze. Și dacă ar renunța complet să mai cumpere gaz rusesc, luna viitoare, Produsul Intern Brut va avea o scădere de 2 la sută, conform unui raport publicat sâmbătă.
Lituania a rupt complet dependența de surse energetice din Rusia
Pe de altă parte, Lituania a devenit prima țară europeană care a încetat complet dependența de surse energetice din Rusia.
În 2015, aproape sută la sută din importurile de gaze ale Lituaniei proveneau din Rusia, dar situația s-a schimbat dramatic după ce, în 2014, a fost construit un terminal de gaz petrolifer lichefiat adus din Statele Unite.
Darius Silenskis, șeful executiv al Klaipedos Nafta: „Mă simt incredibil. Mă simt mândru că am făcut-o la timp. Și, desigur, regret că doar acestei regiuni îi pasă, să spunem, de securitatea energetică, pentru că, probabil, securitatea nu ar trebui să aibă un preț.”
Jurgita Silinskaite-Vensloviene, șef al departamentului de comerț cu gaze naturale lichefiate - Klaipedos Nafta: „Noi știm cum funcționează instituțiile KGB. Știm cum pot perturba rușii aprovizinarea cu resurse energetice. Nu am uitat strategiile pe care le-a aplicat Rusia.”
Albinas Zananavicius, viceministrul lituanian al Energiei: „Trebuie să alegi o parte și dacă alegi partea greșită, în istorie, îți prejudiciezi viitorul. Europa și-a făcut prea multe iluzii despre Rusia. Noi nu am avut niciodată iluzii.”
Pe de altă parte, Rusia spune că și-ar putea plăti datoria externă - pe care o are în dolari - printr-un aranjament financiar similar ca acela folosit pentru plata livrărilor sale de gaze. Adică în ruble și ocolind instituțiile financiare occidentale.
Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „În general, practica plăților pentru gaz s-a dovedit a fi convenabilă, atât pentru vânzător, cât și pentru cumpărători, așa că de ce să nu o folosim și în formă inversă. Nu pot exista motive obiective pentru neplată, există bani și există dorința de a plăti, fie în ruble, fie printr-o schemă care poate fi mai convenabilă pentru deținătorii de obligațiuni.”
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ungaria, uniunea europeana, sanctiuni rusia,
Dată publicare:
30-05-2022 20:04