Mii de egipteni refuza oferta armatei si continua protestele. "Tantawi e Mubarak in uniforma"

Ultima actualizare: 17-06-2012 10:29
Cairo proteste

Mii de egipteni ocupau in continuare miercuri dimineata piata Tahrir din Cairo, pentru a cere indepartarea cat mai rapida a guvernarii militare.

UPDATE: Maresalul, seful Statului de facto, s-a angajat, in cadrul unui discurs sustinut marti, sa organizeze alegeri prezidentiale pana la sfarsitul lunii iunie 2012, si s-a declarat dispus chiar sa cedeze puterea imediat, in urma unui referendum.

Cu toate acestea, multi dintre zecile de mii de egipteni care au protestat marti seara au ramas in piata Tahrir pentru a-si exprima refuzul acestei oferte, afirmand ca nu cred in afirmatiile maresalului, ministru in fostul regim si pe care il asimileaza fostului presedinte Hosni Mubarak.

"Tantawi este copia lui Mubarak. Este Mubarak in uniforma militara", a afirmat Ahmed Mamduh, un contabil de 35 de ani.

"Gaze lacrimogene continand agenti inervanti si munitie de razboi sunt folosite impotriva civililor in Tahrir, este un masacru", a declarat el intr-un mesaj publicat pe Twitter.

In a patra zi de confruntari sangeroase intre politie si manifestanti in piata emblematica din Cairo, Consiliul Suprem al Fortelor Armate (CSFA), aflat la putere de la inlaturarea presedintelui Hosni Mubarak in februarie, a organizat o reuniune cu mai multe miscari politice.

CSFA a evocat posibilitatea de a-l numi pe ElBaradei in functia de premier, a declarat pentru AFP o sursa militara, dar aceasta ipoteza nu a fost confirmata, in timp ce Guvernul lui Essam Sharaf a demisionat luni seara.

Treizeci de persoane au murit in urma confruntarilor dintre politie si manifestanti, a anuntat marti Ministerul Sanatatii, in timp ce violentele continua.

Doua persoane au fost ucise marti la Cairo, afirma comunicatul citat de agentia oficiala Mena, in timp ce contestatarii care cer armatei sa renunte la putere continua sa se confrunte cu politia in apropierea Ministerului de Interne, in vecinatatea pietei Tahrir.

Marti seara, consiliul militar aflat la conducere in Egipt a acceptat demisia actualului Guvern de la Cairo. Astfel, alegerile legislative vor avea loc, cum era prevazut, incepand cu 28 noiembrie, urmand ca pana in iunie 2012 sa aiba loc si un scrutin prezidential. Anuntul a fost facut de maresalul Hussein Tantaui, seful Consiliului Suprem al Fortelor Armate, structura militara care conduce Egiptul dupa inlaturarea fostului presedinte Hosni Mubarak.

"Armata nu doreste puterea si pune interesele poporului mai presus de orice altceva. Armata este pregatita sa transfere responsabilitatile imediat, daca poporul doreste si exprima aceasta dorinta printr-un refrendum", a declarat seful Consiliului Suprem al Fortelor Armate (CSFA), maresalul Hussein Tantawi.

Protestatarii isi incarca telefoanele mobile in centrul pietei

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO