Egiptenii folosesc rețelele sociale pentru a sabota un eveniment organizat de autorități
Egiptenii folosesc, pe rețelele de socializare, un hashtag cu numele unui eveniment organizat de guvern, pentru a critica autoritățile că încalcă drepturile omului și libertatea de exprimare.
Între 4 și 10 noiembrie, în orașul egiptean Sharm el-Sheikh va avea loc „Forumul Global al Tinerilor”, sub patronajul președintelui egiptean Abdel-Fattah el-Sissi, informează Associated Press.
#WeNeedToTalk about why Shawkan is in prison for 4 years without doing a crime #FreeShawkan pic.twitter.com/mti5loaz1p
— Radwa Medhat (@radwamedhat80) October 30, 2017
În acest context, organizatorii au început încă din luna octombrie să încurajeze oamenii să folosească hashtagul „#WeNeedToTalk” (n.r – trebuie să vorbim), însă internauții s-au folosit de ocazie pentru a denunța abuzurile autorităților.
#WeNeedToTalk about Alaa Abdel Fattah who has been in prison for 3 years for doing nothing #FreeAlaa pic.twitter.com/MQN3oMa9QW
— Radwa Medhat (@radwamedhat80) October 30, 2017
De exemplu, în Egipt, acest hashtag a ajuns printre subiectele cele mai populare de pe Twitter. Utilizatorii egipteni l-au folosit ca descriere la imagini în care cetățenii sunt loviți de polițiști, cât și pentru a promova imagini cu tineri activiști care au ajuns la închisoare.
Într-o astfel de mențiune se precizează că un student a fost condamnat la trei ani de închisoare, după ce a postat o imagine cu președintele Egiptului purtând urechi de Mickey Mouse.
„#TrebuieSăVorbim despre cei care au dispărut, despre tortură, despre corupție, despre milioanele cheltuite pe arme de o țară care n-are un sistem public de sănătate”, a scris un internaut.
Până la 60.000 de persoane au fost arestate, în Egipt, între care și mii de activiști pentru drepturile omului și persoane care au criticat politicile guvernamentale.
Brilliant! #WeNeedToTalk pic.twitter.com/1ymEISkPD4
— Ahdaf Soueif (@asoueif) October 30, 2017
Totodată, organizații precum Amnesty International și Human Rights Watch au documentat cazuri de dispariție, de tortură și arestări ale persoanelor din comunitatea LGBT. Totodată, sute de publicații și site-uri independente sau criticie au fost închise.
Pe de altă parte, El-Sissi neagă că ar fi existat cazuri de tortură sau detenție pe motive politice, subliniind că respectarea drepturilor omului figurează printre prioritățile guvernului său.
#WeNeedToTalk about how the Egyptian security deals with football fans pic.twitter.com/CG3G2CAQdq
— Radwa Medhat (@radwamedhat80) October 30, 2017