Efectul cutremurului din Japonia: axa Pamantului s-a deplasat cu 25 cm
Cutremurul cu o intensitate de 9 grade din Oceanul Pacific a scurtat durata zilei cu 1,8 microsecunde si a mutat insula principala a arhipelagului nipon cu 2,4 metri, spun specialistii.
Asta, dupa ce vineri, expertii constatasera ca seismul a deplasat cu 25 centimetri axa Pamantului.
Ziua nu se va micsora cu mult, dar schimbrea este permanenta. Fenomenul nu este unul neobisnuit in cazul producerii unui seism major, cum a fost cel de vineri.
Directorul de cercetare de la Institutul italian de geofizica si vulcanologie, Antonio Piersanti a declarat ca aceasta deplasare a axei Pamantului "este mult mai importanta decat cea a seismului major din Sumatra, din 2004", precizand ca s-ar putea sa fie la fel de importanta ca cea produsa dupa cel mai puternic cutremur inregistrat din 1900 incoace. Este vorba despre seismul care a lovit Chile in 1960 si care a avut o magnitudine de 9.5.
Efectele deplasarii axei Pamantului:
Potrivit specialistilor, modificarea axei terestre poate avea repercusiuni asupra duratei zilei solare dar este vorba despre schimbari minime si imperceptibile, de ordinul catorva milionimi de secunda.
Tsunami apocaliptic in Japonia. Nivel de radiatii crescut la Fukushima
Pamantul pare sa fi intrat in zodia catastrofelor. Coincidenta sau nu, apropierea la maximum a Lunii de Pamant, moment asteptat pe 19 martie 2011, este insotita de cutremure mari, tsunami devastatoare si furtuni violente. Ce urmeaza?
Pamantul se schimba dramatic sub ochii nostri: ne-a speriat seismul din Noua Zeelanda, ne ingrozeste acum cel din Japonia, iar de curand am aflat ca si exploziile solare sunt mai mari ca niciodata.
Coincidenta sau nu? Super Luna a inceput sa zguduie deja Terra