Efectele economice ale pandemiei sunt devastatoare. ”Afacerile sunt muribunde, sub 1%”

Ultima actualizare: 22-07-2020 10:00

Efectele economice ale pandemiei continuă să se adâncească. Tocmai când credeau că au ieşit la liman, multe ţări se confruntă cu o nouă înmulțire a cazurilor de infectare.

 

Iar guvernele se văd prinse între ciocan și nicovală, între grija pentru sănătatea publică și necesitatea salvării economiei de la colaps.

Nici nu au apucat să se dezmorțească bine, că afacerile din Catalonia au primit iar o lovitură, odata cu apariția unor noi focare de coronavirus în regiune.

Deocamdată nu a fost reinstituită carantina totală, dar localnicii își limitează ieșirile.

Iar turiștii sunt descurajați să vină în zonă. Plajele și-au redus capacitatea, iar unele magazine primesc clienți doar cu programare.

Aurora Mateo, proprietara unui magazine de pantofi: "Să vinzi încălțăminte cu rezervare nu e ușor. Îți faci programare pentru coafor, nu la cumpărat pantofi. O să ne ruineze. Cred că multe magazine nu vor rezista. Pentru că și dacă vindem doar un sfert decât în mod normal chiria e tot aia, costurile pentru noi sunt neschimbate".

Angel Tijerin, proprietar librărie: "E foarte dificil, mai ales din cauza cerinței de a face programări, pentru o librărie mică e greu să gestionezi fluxul oamenilor care intră spontan să-și ia o carte. E aiurea să le ceri să-și facă programare pentru asta".

Cei care trăiesc din turism fac nopți albe de grija plății facturilor.

"Afacerile sunt muribunde, sub 1%. Abia dacă vindem câte ceva. Pentru că nu sunt turiști și fără turiști nu ne descurcăm".

Efectele crizei sunt resimțite și în Suedia. Acolo, pe toată perioada carantinei, magazinele, terasele, saloanele de înfrumusețare și restul afacerilor au rămas deschise. Totuși, economia a avut și are încă de suferit.

Hjalmar Litzén, director restaurant: "Impactul este imens. Începând din martie-aprilie, încasările noastre au scăzut cu 93% și situația este la fel și acum".

Dorotea Malmegard, proprietar restaurant: "Privind cifrele, totul este pe minus".

Leyla Pursharifi: "Cel mai afectat este, evident, exportul. Mai ales cel către SUA. SUA reprezintă a doua noastră piață de desfacere".

 

”Prețul plătit în vieți omenești a fost mult prea ridicat”

 

Și hotelurile din capitala suedeză sunt pustii de luni bune.

David Halldén, CEO hotel: "Sângerăm. Și toți cei din industria ospitalității din Suedia suferă enorm în acest moment".

Fabricile de acolo au fost tăiate din lanțul de aprovizionare global. Iar o companie auto și-a închis unitățile pentru trei săptămâni când a rămas fără anumite piese.

Experții preconizează o scădere cu 5% a economiei suedeze în acest an și sute de mii de locuri de muncă pierdute.

Această notă de plată usturătoare se alătură bilanțului copleșitor al vieților pierdute din cauza COVID-19: peste 5.500 de decese într-o țară cu 10 milioane de locuitori.

Lars Calmfors, profesor Stockholm University: "Cred că prețul plătit în vieți omenești a fost mult prea ridicat. Firește, asta e o judecată de valoare, dar o consider una judicioasă, rațională".

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO