Efectele catastrofale ale incalzirii globale: 10 state vor fi inghitite de apa. Cum sta Romania
State din America, Asia si Africa, printre care Haiti, Bangladesh, Sierra Leone, Zimbabwe sau Madagascar se confrunta cu grave probleme climatice.
Incalzirea globala ar putea avea un impact catastrofal asupra acestor tari, arata un studiu realizat de Maplecroft, care a investigat sustenabilitatea a 193 de natiuni, informeaza Business Insider.
Romanii nu au de ce sa-si faca griji: tara noastra a fost clasificata cu vulnerabilitate minora.
In realizarea studiului, au fost analizate efectele incalzirii globale (secetele, ciclonii, alunecarile de teren etc.) pentru ca fiecare stat in parte sa caute sa anticipeze amenintarile care-l pandesc.
10 tari vor fi inghitite de apa
Potrivit celor de la Maplecroft, Haiti, Bangladesh, Zimbabwe, Sierra Leone, Madagascar, Cambodgia, Mozambic, Congo, Malawi si Filippine sunt tarile care se confrunta cu vulnerabilitati ridicate de risc.
Statele Unite ale Americii au fost clasificate ca avand risc minor, asemenea multor altor state din nordul Europei. La fel a fost catalogata si Romania.
Semnele care arata ca schimbarile climatice sunt alarmante
De la cresterea temperaturii aerului sau oceanelor, pana la topirea masiva a ghetarilor, toate aceste schimbari climatice globale isi pun amprenta asupra planetei.
Potrivit cercetarilor, temperatura medie de suprafata din Statele Unite s-a dublat incepand cu anul 1970. Opt ani mai tarziu, gheata din Oceanul Artic a scazut, in medie, cu 2,7% pe deceniu. In total, ghetarii din zona Oceanului Artic au scazut cu aproape 34% in ultimii 32 de ani.
Temperatura la suprafata oceanelor s-a situat anul trecut cu 0,54 grade Celsius peste media secolului al XX-lea (16,4 grade).
Temperatura la suprafata solului din iunie 2010 a fost cu 1,07 grade peste media celei din lunile iunie ale secolului trecut, care a fost de 13,3 grade Celsius. Aceasta temperatura este cea mai mare inregistrata pana in prezent, informeaza www.incont.ro.