Consumul de carbune din China a fost gasit vinovat de incalzirea globala
Specialistii au gasit o posibila explicatie pentru incalzirea globala care s-a accentuat in anii 2000; arderea masiva de carbune din China a declansat o poluare de sulf in atmosfera.
Particulele de sulf rezultate din arderea carbunelui au redus din intensitatea razelor de soare, determinand un efect temporar de racire a temperaturii globale. Insa pe termen lung particulele de dioxid de carbon degajate in atmosfera au un impact major asupra cresterii temperaturii, a explicat Robert K. Kaufmann, de la Boston University.
Omul de stiinta spune ca intre 2003 si 2007 China a consumat un procent de 26% de carbune din cantitatea globala. Liderii chinezi au constientizat efectele nocive pe care consumul de carbune din ultimii ani l-a avut asupra cetatenilor si au instalat echipamente menite sa curete suflul din atmosfera.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Proprietatile suflului de a raci atmosfera a determinat-o pe Simone Tilmes, geoinginer in cadrul Centrului National de Cercetare a Atmosferei, sa ia in considerare folosirea acestei substante in procesul de refacere al stratului de ozon Arctic. Acesta este stratul de ozon situat mult deasupra Terrei si protejeaza impotriva razelor UV.
Expertii in atmosfera sunt ingrijorati ca incalzirea globala va avea impact major pe plan global, determinand secete, raspandirea bolilor tropicale precum si scaderea nivelului mailor.