Edward Snowden, fostul angajat CIA care a declansat scandalul interceptarilor din SUA, a disparut

Edward Snowden

Fostul angajat CIA, Edward Snowden, care a declansat scandalul interceptarilor telefonice si online din Statele Unite a disparut din Hong-Kong, noteaza BBC News.

Conform sursei citate, luni, el nu a mai fost gasit la hotelul unde era cazat. Nimeni nu stie pe unde ar putea fi, insa se banuieste ca s-ar putea afla inca in Hong-Kong. Anterior, el a declarat ca "are obligatia de a ajuta oamenii sa se elibereze de opresiune".

Snowden, in varsta de 29 de ani, este cel care a dezvaluit faptul ca administratia SUA intercepteaza convobirile telefonice si conversatiile de pe internet.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Informatii Nationale a declarat ca acest caz intra in atentia Departamentului de Justitie deoarece reprezinta o infractiune. Intre timp, o petitie care a fost postata pe website-ul administratiei de la Casa Alba si care solicita iertarea lui Snowden a adunat peste 30.000 de semnaturi.

Pe de alta parte, un sondaj realizat de Washington Post arata ca majoritatea americanilor se declara de acord cu aceste interceptari realizate de catre guvernul SUA sunt acceptate daca se fac pentru combaterea terorismului.

Citește și
Barack Obama
Scandal in SUA. Obama recunoaste ca serviciile de informatii supravegheaza emailurile si telefoanele
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Televiziunea RTHK din Hong-Kong sustine ca fostul angajat al CIA si-a facut formele de iesire din hotel luni. Reuters afirma ca personalul hotelului l-ar fi vazut plecand dupa-amiaza. Ewen MacAskill, jurnalist de la The Guardian, a declarat pentru BBC ca el crede ca Edward se afla inca in Hong-Kong.

Acest teritoriu chinez are un acord de extradare incheiat cu SUA, desi specialistii sunt de parere ca incercarea de a-l aduce pe Snowden in America ar putea dura cateva luni si ar putea fi blocata de Beijing.

Edward Snowden afirma ca si-a "riscat viata" pentru libertatea tuturor si democratie

Edward Snowden a declarat ca a decis sa isi riste "viata si pe cea a familiei" sale pentru protejarea "libertatii" tuturor si a "democratiei", relateateaza AFP. "Am fost spion aproape toata viata mea de adult, deci nu imi place sa ma aflu in lumina proiectoarelor", pledeaza in cotidianul The Washington Post acest tanar, in varsta de 29 de ani, refugiat la Hong Kong, de unde a marturisit ca este autorul scurgerilor de informatii ce au declansat furie la Washington.

"Stiu ca voi avea de suferit pentru ceea ce am facut si ca dezvaluirile marcheaza sfarsitul pentru mine", i-a spus Snowden jurnalistului Barton Gellman de la The Washington Post.

"Sunt constient de importanta serviciilor de informatii, insa ma opun (...) oricarui sistem de supraveghere in masa, automat si omniscient (...), care mi se pare ca reprezinta un pericol mai mare pentru libertate decat riscul de a rata informatii. in orice caz, nu merita un asemenea pret", pledeaza Snowden.

Aceste sisteme de supraveghere masive si intruzive reprezinta "o asemenea amenintare pentru democratie, incat mi-am riscat viata si pe cea a familiei mele" pentru a lupta impotriva acestui fenomen, conchide acest fost tehnician CIA, care lucra de patru ani pentru diversi subcontractori NSA.

AFP: O eventuala extradare a lui Edward Snowden, un proces complicat

O extradare a lui Edward Snowden, refugiat la Hong Kong dupa dezvaluiri despre o supraveghere electronica in Statele Unite, ar putea sa se loveasca de un vot de veto din partea Beijingului, legislatiei locale si aparatorilor drepturilor civice din acest teritoriu autonom chinez, relateaza AFP. Washingtonul si Hong Kong-ul au semnat un tratat de extradare in 1996, cu un an inainte de retrocedarea fostei colonii britanice Chinei populare.

Insa acest tratat, semnat cu "autorizatia" Beijingului, garanteaza Hong Kong-ului dreptul de a refuza o extradare, in cazul in care aceasta vizeaza "apararea, afacerile externe, interesul general sau politica publica" a Chinei. Aceasta clauza confera Beijingului - care controleaza relatiile internationale si apararea Hong Kong-ului - un drept de veto, in fapt o parghie diplomatica.

Insa Johnny Lau, un politolog specialist in China, apreciaza ca Statele Unite si China, primele doua puteri economice mondiale, au o abordare in general foarte pragmatica in asemenea contencioase. "Este necesar sa privim indeaproape interesele aflate in joc. Este vorba doar despre un eveniment minor, care nu va afecta vastul taram al cooperarii chinezo-americane", a declarat el pentru AFP.

Acest punct de vedere este impartasit si de catre David Webb, un fost bancher care a trecut in domeniul luptei pentru transparenta politica si economica, in opinia caruia chinezii nu se vor opune extradarii lui Snowden, avand in vedere dosarele sensibile aflate pe masa intre cele doua tari. "Statele Unite acuza China de atacuri si spionaj informatice, insa NSA (Agentia Nationala americana pentru Securitate) si alte agentii fac acelasi lucru", noteaza el.

Intr-un interviu publicat de cotidianul britanic The Guardian, Edward Snowden, un american in varsta de 29 de ani care lucra pentru un subcontractor NSA, a declarat ca s-a refugiat la Hong Kong din cauza "solidei traditii a libertatii de exprimare" in acest teritoriu. "Hong Kong-ul are reputatia ca (garanteaza) libertatile in pofida Republicii Populare China", a spus el.

Hong Kong-ul a fost restituit Chinei in iulie 1997. Insa teritoriul beneficiaza de un statut de semiautonomie, pastrandu-si, spre exemplu, legea fundamentala, moneda si sistemul judiciar, potrivit modelului "o tara, doua sisteme", promovat de catre chinezi.

Locuitorii teritoriului se bucura de o libertate de exprimare necunoscuta pe continent, iar Hong Kong-ul este singurul oras chinez unde se comemoreaza anual, fara vreo interdictie, reprimarea sangeroasa a manifestatiei studentilor in Piata Tiananmen, in 1989. Nici consulatul american si nici autoritatile de la Hong Kong nu au dorit sa faca declaratii despre prezenta lui Snowden in megalopolisul chinez.

Pe plan juridic, exista doua curente concurente. Potrivit avocatului Ronny Tong, un deputat in cadrul formatiunii Civic Party, Washingtonul va fi nevoit sa aduca probe potrivit carora infractiunea reprosata suspectului se afla totodata sub incidenta legii din Hong Kong. "Nu avem legi privind obligatia de rezerva. Aceasta se aplica doar functionarilor si oficialilor guvernamentali, nu si persoanelor private", a subliniat el.

Deputatul pro-democratie James To este de parere ca va fi "complicat" ca Washingtonul sa obtina extradarea lui Snowden, in contextul in care se recunoaste ca acesta nu a comis vreo infractiune penala la Hong Kong. Deputata pro-Beijing Regina Ip, un fost secretar insarcinat cu Securitatea in cadrul Guvernului, apreciaza, din contra, ca orasul va fi "obligat sa isi onoreze acordurile" incheiate cu Statele Unite si a adaugat ca il indeamna pe Edward Snowden sa plece din proprie initiativa.

Edward Snowden ar putea sa ceara refugiu intr-un consulat strain, ca Julian Assange, la Londra, la Ambasada Ecuadorului, sugereaza David Webb.

Snowden a declarat pentru The Guardian ca priveste spre Islanda, care are reputatia unei tari ce ii sustine pe "cei care apara libertatea pe Internet".

Pe site-ul sau, deputata islandeza Birgitta Jonsdottir, o specialista in mass-media online si in protectia datelor private, a apreciat ca este de "datoria (sa) sa ii ofere asistenta si consiliere domnului Snowden". Ea a anuntat ca examineaza "conditiile de securitate in caz de azil politic" in Islanda, care "ar putea sa nu fie cel mai bun loc" in plan juridic.

Marine Le Pen propune ca Franta sa ii acorde azil lui Edward Snowden

Marine Le Pen, liderul partidului nationalist Frontul National, a propus ca Franta sa ii acorde azil politic fostului consultant CIA Edward Snowden. "Tanarul consultant trebuie sa beneficieze de securitate cat mai rapid, pentru ca a avut curajul si meritul imens de a dezvalui o amenintare foarte grava la adresa democratiei si libertatilor publice", a declarat Marine Le Pen, citata de AFP.

Congresmeni americani au cerut luni extradarea lui Edward Snowden, refugiat in Hong Kong, unde a dezvaluit ca este sursa scurgerilor de informatii despre programul de supraveghere electronica PRISM. Acest program permite Agentiei americane pentru Securitatea Nationala (NSA) sa monitorizeze comunicatiile electronice in scopul combaterii terorismului.

Saptamana trecuta, The Washington Post si cotidianul britanic The Guardian au dezvaluit in mod succesiv doua programe secrete ale Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA).

Unul vizeaza "recoltarea" incepand din 2006 a datelor apelurilor telefonice efectuate in Statele Unite prin intermediul Verizon si, se pare, si a altor operatori. Celalalt, numit PRISM, vizeaza interceptarea comunicatiilor navigatorilor pe Internet pe noua mari retele de socializare, ca Facebook.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Scandalul supravegherii comunicatiilor din SUA. Un fost angajat al CIA este sursa informatiilor
Scandalul supravegherii comunicatiilor din SUA. Un fost angajat al CIA este sursa informatiilor

VIDEO. Un angajat in varsta de 29 de ani al unui subcontractor american in domeniul Apararii este sursa care a dezvaluit pentru The Guardian informatii confidentiale despre programele de supraveghere a comunicatiilor desfasurate de catre Statele Unite.

Scandal in SUA. Obama recunoaste ca serviciile de informatii supravegheaza emailurile si telefoanele
Scandal in SUA. Obama recunoaste ca serviciile de informatii supravegheaza emailurile si telefoanele

Presedintele SUA, Barack Obama, a anuntat vineri ca programele de supraveghere a comunicatiilor de catre serviciile de spionaj au primit aprobarea Congresului, asigurandu-i pe cetatenii americani ca nu le asculta nimeni convorbirile telefonice.

Presa din SUA: FBI supravegheaza serverele Google si Facebook.
Presa din SUA: FBI supravegheaza serverele Google si Facebook. "Iti vad ideile pe masura ce tastezi"

Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) si FBI au acces la serverele a noua giganti americani in domeniul Internetului, intre care Microsoft, Yahoo!, Google si Facebook, pentru a supraveghea activitati in strainatate.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.