Edward Snowden da inca o lovitura guvernului american. Care este bugetul celor 16 agentii secrete
CIA a solicitat un buget in valoare de 14,7 miliarde de dolari in 2013, iar efectivele sale depasesc 21.000 de persoane, a dezvaluit The Washington Post pe baza unui document furnizat de catre Edward Snowden.
Pentru prima data, bugetul detaliat al celor 16 agentii de informatii americane, cunoscut si ca "bugetul negru" al Statelor Unite, a fost facut public, permitand sa se inteleaga modul in care sunt repartizate resursele in cadrul imensei comunitati de informatii.
Numai suma totala este publicata anual de catre Guvern. In 2012, aceasta era de 55 de miliarde de dolari. Pentru anul bugetar 2013, Guvernul american cerea Congresului 52,6 miliarde, iar pentru 2014 el a cerut 48,2 miliarde de dolari. Acesteia i se adauga programele de informatii militare ale Pentagonului (23 de miliarde de dolari in 2013 si 14 miliarde de dolari cerute pentru 2014). In total, 107.035 de persoane sunt angajate in agentiile americane, dintre care aproape 35.000 in functii de criptografie, incluzand Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA), insarcinata cu ascultarea telecomunicatiilor si supravegherea pe Internet la nivel mondial.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa CIA (14,7 miliarde de dolari), NSA (10,8 miliarde de dolari) si Biroul National american pentru Recunoastere (National Reconnaissance Office - NRO, cu 10,3 miliarde de dolari) sunt cele mai bine dotate agentii.
NRO gestioneaza satelitii americani de spionaj. Bugetul evalueaza totodata "gaurile" de care ocupa serviciile americane de informatii, adica dosare in care Statele Unite recunosc ca nu dispun de informatii.
Prima este Coreea de Nord. Un capitol din document dezvaluie ca aceasta tara este supravegheata "in permanenta", prin fotografii panoramice, esantioane de aer si imagerie in infrarosu, cu scopul de a detecta activitatea nucleara a regimului stalinist.
Per ansamblu, documentul releva dublarea bugetului total al serviciilor de informatii in urma atentatelor de la 11 septembrie, cu o factura estimata la peste 500 de miliarde de dolari incepand din 2001.
"Lumea actuala este mai instabila decat a fost vreodata, de aproximativ o jumatate de secol", a declarat pentru Washington Post James Clapper, Directorul National al Serviciilor de Informatii (DNI).
"Inclusiv in conditiile unei cresteri a cheltuielilor comunitatii de informatii, Statele Unite cheltuiesc mai putin de 1% din PIB in domeniul informatiilor", a subliniat el.
Edward Snowden se afla in prezent in Rusia, unde a primit azil temporar. Documente pe care le-a luat pe cand lucra pentru NSA ca administrator de sistem au fost exploatate treptat de catre ziarele The Guardian si The Washington Post care au facut primele dezvaluiri in iunie.
Sursa: Washington Post
Etichete: SUA, servicii secrete, edward snowden,
Dată publicare:
31-08-2013 08:17