Ecuadorul amenință că-l va da afară pe Julian Assange din ambasadă, după ce l-a criticat pe președinte
Ecuadorul încearcă să găsească o soluție de mediere cu Marea Britanie, astfel încât fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, să poată părăsi ambasada ecuadoriană din Londra, după cinci ani și jumătate.
Potrivit ministrului ecuadorian de Externe, perioada de ședere a lui Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra „nu mai poate fi menținută” și ar trebui să se încheie prin mediere la nivel internațional. Astfel, Maria Fernanda Espinosa a precizat că acum țara sa caută „o a treia țară sau personalitate” care să aranjeze o înțelegere între Ecuador și Marea Britanie pe tema situației în care se află Assange, informează The Guardian.
„Nu se poate ajunge la o soluție fără cooperare internațională și cooperare cu Marea Britanie, care s-a arătat interesată să găsească o soluție”, a declarat șefa diplomației ecuadoriene pentru corespondenții din Quito, potrivit AFP.
Decizia anunțată de autoritățile ecuadoriene vine la câteva luni după ce Assange l-a criticat pe președintele Lenin Moreno, care i-a cerut să evite comentariile despre mișcarea separatistă din Catalonia, scrie Daily Mail.
Astfel, Moreno – care este președintele Ecuadorului din luna ianuarie – i-a cerut lui Assange să evite declarațiile politice controversate despre aliații țării. În replică, fondatorul WikiLeaks l-a acuzat că vrea să îl reducă la tăcere.â
„Dacă președintele Moreno vrea să mă reducă la tăcere când vorbesc despre abuzurile din Spania, ar trebui să o spună în mod explicit și pe un fundament legal”, a scris el pe Twitter.
Julian Assange trăiește în sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra din vara lui 2012, când risca să fie extrădat în Suedia, după acuzații de hărțuire sexuală, pe care el le-a negat.
Acuzațiile au fost retrase, însă, de anchetatorii suedezi în mai 2017, însă Assange a rămas în continuare în sediul Ambasadei Ecuadorului, întrucât riscă arestarea pentru că a încălcat termenii eliberării pe cauțiune, impuși de autoritățile britanice.
Totodată, el vreas să rămână în ambasadă, de teamă că ar putea fi extrădat în Statele Unite și judecat pentru documentele secrete americane, făcute publice de organizația sa WikiLeaks. Această grupare a făcut publice sute de mii de documente ale Armatei Americane. În timpul campaniei prezidențiale din Statele Unite, a publicat o serie de emailuri care aparțineau Comitetului Național Democrat.
În luna mai, procuorul general Jeff Sessions a precizat că arestarea lui Assange este „o prioritate”.
Sursa: The Guardian, Daily Mail
Etichete: SUA, julian assange, Wikileaks,
Dată publicare:
09-01-2018 22:53