Ecuadorul a încercat să îi ofere lui Julian Assange un post diplomatic la Moscova


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 22 Septembrie 2018 12:54
Categorie: Stiri externe
Assange

În 2017, Ecuador i-a acordat fondatorului Wikileaks, Julian Assange, un post la reprezentanţa sa diplomatică din Federaţia Rusă, relatează Reuters, citând un document al guvernului ecuadorian.

Potrivit documentului, citat de Reuters, cel care i-ar fi acordat postul ar fi fost chiar preşedintele statului Ecuador, Lenin Moreno. Ulterior însă, postul i-a fost retras datorită refuzului Marii Britanii de a-i acorda lui Julian Assange imunitate diplomatică. Fondatorul Wikileaks se află în ambasada statului Ecuador de la Londra de şase ani, pentru a evita arestul.

Potrivit Reuters, documentul include şi un rezumat al unei scrisori de anul trecut, prin care Assange renunţa la cererea de azil în Ecuador pentru a-şi asuma ceea ce la acea dată era recent-primită funcţie diplomatică. Fondatorul Wikileaks a cerut azil în Ecuador în 2012, pentru a evita extrădarea în Suedia.

Cu toate acestea, el nu mai riscă închisoarea în Suedia - întrucât s-a renunţat la acuzaţiile de asalt şi viol -, ci în Marea Britanie, pentru faptul că a încălcat termenii eliberării condiţionate.

La începutul acestui an, Assange a primit şi cetăţenie ecuadoriană, într-o încercare a statului Ecuador de a rezolva impasul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Reuters

VIDEO PROTVPLUS.RO