Eclipsa de soare, intre nefast si semn divin
Interesati de tot ceea ce inseamna "semne ceresti", oamenii au cautat mereu sa gaseasca explicatii ascunse in evenimentele astrale. Acestea pot prevesti mari succese ori, dimpotriva, calamitati si razboaie.
De cand au ridicat pentru prima data privirea spre cer, oamenii tot incearca sa interpreteze cometele, ploile de stele sau alinierea planetelor. Eclipsele nu fac nici ele exceptie si in ciuda faptului ca atat stiinta, cat si religia le resping ele si-au facut loc in existenta noastra, influentandu-ne comportamentul.
In India si in China, miturile locale evoca eclipsele ca pe niste evenimente prevestitoare ale unor mari realizari, dar si ale unor situatii nefaste. Eclipsa de miercuri este "un moment foarte periculos pentru Univers", sustine Raj Kumar Sharma, un astrolog din Mumbai. "Daca Soarele, regele stelelor, este bolnav, atunci ceva foarte grav se va petrece in lume", spune acesta.
Multe femei indiene insarcinate, care aveau programata cezariana pentru ziua de miercuri, au amanat aceasta interventie chirurgicala, a declarat Shivani Sachdev Gur, ginecolog la spitalul Fortis din New Delhi.
In epoca Chinei imperiale, eclipsele erau considerate evenimentele astrologice care prevesteau catastrofe naturale sau moartea imparatului. Aceste credinte si superstitii nu au disparut nici in prezent.
Desi acum stim ca eclipsele sunt fenomene cosmice obisnuite, la care privim ca la adevarate spectacole ceresti, tot ne mai incearca, parca, fiorii omului primitiv care asocia eclipsele cu seceta, cutremure, boli si alte calamitati, crezand ca ele sunt manifestari ale zeilor sau pedepse divine pentru faptele lor. La sate, oamenii credeau ca astrul zilei sau al noptii, dupa caz, este fie furat, fie mancat de fiinte supranaturale. La noi, dracii si varcolacii se faceau vinovati de astfel de atacuri marsave.
In Egiptul antic, eclipsele de soare reprezentau lupta zeului solar Ra cu sarpele Apophis, in care cel din urma iesea invingator.
In Vietnam, astrul este atacat de o broasca gigantica, iar in state din America Latina, cum ar fi Argentina sau Paraguay, atacatorul este temutul jaguar. Eschimosii, in schimb, cred ca zeitatea solara - Padli si zeitatea lunii - Amarok fac dragoste si astfel ia nastere eclipsa.
De-a lungul timpului, oamenii au incercat sa combata presupusele lupte ceresti prin ceremonii ritualice. In Mesopotamia, ei aprindeau faclii pentru a reaprinde astrul stins.
In Surinam, femeile ung copiii cu namol albicios, iar dupa terminarea eclipsei toata lumea celebreaza, spalandu-se in rau. In Niger, femeile intra in transa, iar la finalul evenimentului toata lumea se descatuseaza prin muzica si dans. In Etiopia, oamenii fac harmalaie si tin tot felul de ritualuri pentru alungarea negurii. Dupa terminarea fenomenului sacrifica animale pentru a sarbatori renasterea soarelui.
Vechi credinte mai spun ca eclipsa de soare inseamna ca Dumnezeu si-a intors fata de la omenire, pedepsindu-i astfel pe pamanteni pentru pacatele lor.
Nici astrologia nu ramane indiferenta la evenimentele de acest gen: nu trebuie sa intreprindem nimic important inaintea si in timpul eclipsei, dar nici imediat dupa ce aceasta se va sfarsi.