Asia in bezna! Cea mai lunga eclipsa totala de soare din secolul XXI
In aceasta dimineata, la scurt timp dupa ce soarele a rasarit, intunericul a cuprins China si India, cele mai populate tari ale lumii. Eclipsa de soare a putut fi vazuta de circa doua miliarde de oameni, un adevarat record in istoria omenirii.
De la 06.23, ora Indiei, sau 00:53 GMT, noaptea a revenit pe Pamant deasupra statului indian Gujarat, apoi deasupra unui "culoar" cu o lungime de 15.000 de kilometri si o latime de 200 de kilometri, care traverseaza India, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Uniunea Myanmar si China si care se intinde pana in insulele meridionale japoneze Ryukyu.
"Niciunul dintre noi nu va trai suficient de mult pentru a putea vedea o alta eclipsa precum aceasta", a declarat Federico Borgmeyer, directorul agentiei germane Eclipse City, specializata in "turism astronomic".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Soarele a fost complet acoperit de Luna timp de sase minute si 39 de secunde, intr-o zona putin locuita din Pacific, un record de durata care nu va fi doborat inainte de anul 2132. Perioada intunecata a durat intre trei si patru minute in India si aproximativ cinci minute deasupra orasului Shanghai.
Astronomii si meteorologii se temeau, totusi, ca norii musonici de deasupra subcontinentului indian ar putea strica acest spectacol.
Au putut fi vazute, insa, chiar si protuberantele sau jeturile de gaze incandescente proiectate la sute de mii de kilometri de Soare. In locatiile unde cerul a ramas acoperit, scaderea temperaturii si intunericul brusc au fost singurele manifestari vizibile ale acestei eclipse.
Data fiind amploarea fenomenului, nici zoologii nu au fost luati prin surprindere. In Parcul National Van Vihar, din orasul indian Bhopal, de pilda, cercetatorii au fost mpartiti in 23 de echipe care studiaza comportamentul a 11 specii de animale pe parcursul eclipsei: este vorba despre tigri, pantere, lei, ursi, gheparzi, antilope, hiene, caprioare, un grup de pasari, aligatori si crocodili.
Nici China nu se lasa mai prejos: la gradina zoologica din Changzhou, una dintre cele mai bune locatii pentru observarea eclipsei, vizitatorii au putut urmari reactia elefantilor, a maimutelor si a altor animale la schimbarile de temperatura si de luminozitate. Punctul de observatie de la gradina zoologica din Changzhou este doar una dintre atractiile pregatite de chinezi pentru a marca evenimentul.
Ce este eclipsa de soare?
Atunci cand Luna trece printre Pamant si Soare, acesta din urma este partial ori total acoperit. Fenomenul se petrece numai si numai cand este luna plina, iar Soarele si Luna sunt in conjunctie. In fiecare an au loc intre doua si cinci eclipse, dintre care maxim doua sunt totale. Eclipsele totale de soare sunt foarte rare intr-un punct dat: Soarele este acoperit pentru ochii pamantenilor pe un coridor restrans, aflat in umbra destul de mica a Lunii.
Un astfel de eveniment reprezinta pentru multi un spectacol natural ce nu poate fi ratat. In vremuri ancestrale, dar si in anumite culturi moderne, eclipsele solare au fost catalogate drept fenomene supranaturale.
Oamenii mai putin familiarizati cu explicatiile stiintifice ale astronomilor considera asemenea evenimente inspaimantatoare: disparitia subita a Soarelui, cufundarea Pamantului in bezna in plina zi, panica si dezorientarea resimtite de animale, toate acestea sunt suficiente pentru a da sudori reci necunoscatorilor.
Eclipsele de soare, documentate istoric
Aceste fenomene extraordinare au facut sa curga rauri de cerneala din timpuri stravechi si pana in zilele noastre. Eclipsa de la Bur Sagale, de pilda, din 15 iunie 763 i.Chr., este mentionata intr-un text asirian, cel mai vechi document in care se scrie despre un astfel de eveniment natural. Au mai existat cateva tentative de a data eclipse anterioare, insa ele continua sa fie invaluite in prea multe supozitii si prea putine certitudini.
Herodot scria ca Thales din Milet a prezis eclipsa de soare din 584 i. Chr., folosindu-se de cunostintele dobandite de la preotii babilonieni. De asemenea, astronomul chinez Shi Shen a avansat inca din secolul al IV-lea i.Chr. ideea ca intre Luna si eclipsa solara exista o legatura. In scrierile sale, Shen oferea instructiuni pentru prezicerea acestor fenomene naturale, in functie de pozitia Lunii si a Soarelui.
Nu de putine ori eclipsele de soare au fost asociate cu razboaiele. De la expeditia pornita de Xerxes impotriva grecilor in jurul anului 480 i. Chr. si pana la masacrul din 22 ianuarie 1879, cand un intreg batalion britanic a fost macelarit de razboinicii Zulu din Africa de Sud. Acest din urma conflict a ramas in istoria Zulu ca "ziua lunii moarte", intrucat in dupa-amiaza acelei zile avusese loc o eclipsa de soare.