DW: Revenirea lui Trump în 2024 ar rezolva toate problemele Rusiei. Războiul din Ucraina, un dezastru militar pentru Putin

donald trump vladimir putin
Profimedia

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ar rezolva toate problemele Rusiei, consideră politologul Francis Fukuyama, potrivit căruia războiul din Ucraina constituie un ”veritabil dezastru militar” pentru Kremlin.

 

Deși Rusia probabil blufează în privința noii ofensive, crucial pentru coeziunea occidentală este ca Ucraina să-și recucerească sudul - mai ales dacă Donald Trump ar reveni la putere, spune politologul Francis Fukuyama într-un interviu pentru Deutsche Welle.

Francis Fukuyama este cunoscut, între altele, ca autor al cărții ”Sfârșitul istoriei și ultimul om”, în care susține că democrația liberală și capitalismul de piață liberă reprezintă punctul final al evoluției societății.

La sfârșitul lunii iunie, autoritățile ruse i-au interzis politologului și filosofului american accesul în Rusia. DW a stat de vorbă cu Fukuyama la doar câteva zile după ce acesta s-a alăturat consiliului consultativ al Fundației Internaționale Anticorupție, nou înființată de disidentul rus Alexei Navalnîi, încarcerat în Rusia.

DW: Vă aflați pe lista cu persoane care nu au voie să intre în Rusia. Ce părere aveți despre gestul autorităților de acolo?

Citește și
kasparov si putin
Marele șahist Gari Kasparov a dezvăluit când urmează ca Putin să anunțe victoria în Ucraina
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Francis Fukuyama: Faptul că mă aflu pe listă este o onoare. Tuturor criticilor străini importanți ai Rusiei și ai invaziei Rusiei în Ucraina li s-a interzis să pătrundă în Rusia. Chiar mă întrebam de ce le-a luat atât de mult timp în cazul meu.

DW: Care este motivul pentru care v-ați alăturat consiliului de administrație al Fundației Anticorupție?

Francis Fukuyama: Sunt un mare admirator al lui Alexei Navalnîi, pe care l-am întâlnit la Varșovia în 2019. Corupția este o mare problemă în Rusia și în întreaga lume. Sunt nespus de bucuros să sprijin fundația sa în orice mod posibil.

Fukuyama: ”Putin blufează când spune că armata rusă abia s-a încălzit”

DWPreședintele rus Vladimir Putin a declarat recent: ”Abia am început”, referindu-se la războiul din Ucraina. Oare joacă la cacealma?

Francis Fukuyama: Cred că minte, așa cum face în legătură cu multe lucruri. Analiștii militari occidentali care au analizat poziția forțelor rusești au observat că, în momentul de față, Rusia se confruntă cu un deficit sever de personal. De asemenea, Rusia a pierdut probabil o treime din toate forțele concentrate inițial pentru a învinge Ucraina.

Estimările privind pierderile rusești sunt incerte, dar este posibil să fie vorba de 20.000 de morți și poate 60.000 de răniți, la care se adaugă prizonierii. Pentru o țară de mărimea Rusiei aceasta reprezintă un adevărat dezastru militar.

Având în vedere că rușii au obținut doar câștiguri marginale în cele două luni de când au început să se concentreze asupra Donbasului, nu cred că dispun de multe rezerve. Cred că Putin blufează când spune că armata rusă abia ce s-a încălzit.

DWCare credeți că ar putea fi o strategie de succes pentru Ucraina?

Francis Fukuyama: Cea mai realistă strategie în acest moment este concentrarea asupra sudului, redeschiderea accesului Ucrainei la Marea Neagră prin recucerirea Hersonului și a altor porturi de la Marea Azov. Acest lucru este mai important decât Donbasul. Cred că recucerirea Donbasului va fi destul de dificil de realizat în următoarele câteva luni.

Dar, până la sfârșitul verii, am putea asista la un progres real în sud. Este vital pentru Ucraina să recupereze acest acces, astfel încât să poată relua exporturile tuturor produselor sale agricole din porturile de la Marea Neagră și să rupă astfel blocada rusă de la Odesa.

”Regimul din Rusia seamănă cu Germania nazistă”

DW: Cum s-ar putea schimba situația dacă Donald Trump ar fi reales președinte al SUA?

Francis Fukuyama: Dacă Donald Trump revine în 2024, asta rezolvă toate problemele Rusiei, deoarece se pare că s-ar fi angajat să scoată SUA din NATO. Rusia își va fi atins obiectivele sale majore prin această schimbare în politica americană.

Cred că este deosebit de important ca Ucraina să facă unele progrese și să recapete un moment militar propice în timpul verii. Unitatea în Occident depinde de convingerea populației că există o soluție militară pe termen scurt la această problemă.

Dacă oamenii simt că ne confruntăm pur și simplu cu un impas prelungit care va dura la nesfârșit, atunci cred că unitatea va începe să se destrame și vor exista mai multe apeluri adresate Ucrainei de a ceda teritorii pentru a opri războiul.

DWCum vedeți Rusia într-o perspectivă globală mai largă? Ce fel de regim politic conduce această țară?

Francis Fukuyama: În clipa de față, mai mult decât orice altceva, regimul seamănă cu Germania nazistă. Singura sa ideologie este un fel de naționalism extrem, dar chiar mai puțin dezvoltat decât cel al naziștilor. Este, de asemenea, un regim foarte slab instituționalizat. Se învârte cu adevărat în jurul unui singur om, Vladimir Putin, care controlează cu adevărat toate marile pârghii de putere.

Dacă facem o paralelă cu regimul din China, vom vedea că ele diferă în mod semnificativ. China are un Partid Comunist mare, cu 90 de milioane de membri și o disciplină internă de fier. În cazul Rusiei, acest tip de instituționalizare lipsește.

Prin urmare, nu cred că în Rusia avem de-a face cu un regim stabil, cu o ideologie clară pe care să o poată proiecta în exterior. Cred că oamenii care se aliniază la regimul rus pur și simplu dezagreează Occidentul din diferite motive.

”Progresul istoriei nu a fost niciodată liniar”

DW: După 30 de ani, aveți o actualizare a conceptului dumneavoastră despre sfârșitul istoriei?

Francis Fukuyama: Ne aflăm într-o situație diferită de cea de acum 30 de ani, în care au existat reculuri ale democrației pe toate planurile, inclusiv în Statele Unite și India și în alte țări democratice mari în ultimii ani. Însă progresul istoriei nu a fost niciodată liniar.

În anii 30 au existat regrese uriașe cărora le-am supraviețuit. Am avut o nouă serie de regrese în anii 70, marcate de criza petrolului și inflația din multe părți ale lumii. Așadar, ideea de progres istoric nu este moartă.

Uneori avem parte de regres, dar instituțiile și ideile care stau la baza acestora sunt puternice și au supraviețuit pe o perioadă îndelungată de timp și mă aștept ca acestea să continue să supraviețuiască.

DW: Credeți că războiul din Ucraina și alte crize politice arzătoare pun în umbră criza climatică, mai globală și mai periculoasă?

Francis Fukuyama: În mod evident, nevoile energetice pe termen scurt au dus la o revigorare a combustibililor fosili și au încetinit progresul în direcția reducerii emisiilor de carbon. Însă acesta este un regres temporar. Am convingerea că ambele probleme trebuie abordate, nefiind vorba despre a alege între una sau alta. Ambele trebuie luate în serios.

Însă criza climatică se desfășoară lent și va continua să ne însoțească pentru următoarele generații. Așadar, nu cred că pașii înapoi pe care îi facem acum determină neapărat destinația finală.

Francis Fukuyama este politolog la Universitatea Stanford din California. A studiat la Universitatea Cornell și a obținut doctoratul în științe politice la Universitatea Harvard, cu o teză despre politica externă a URSS în Orientul Mijlociu.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 154. Trupele Kremlinului afirmă că au distrus peste 100 de rachete HIMARS de fabricație americană

Volodimir Zelenski
Zelenski: Curajul ucrainean inspiră toate naţiunile libere. Imaginaţi-vă cât de inspiratoare va fi victoria noastră

„Curajul nostru este cu adevărat o inspiraţie pentru toate naţiunile libere şi pentru comunitatea democraţiilor în general. Şi imaginaţi-vă cât de inspiratoare va fi victoria ucraineană”, le-a transmis preşedintele Ucrainei cetăţenilor.

olena zelenska
FOTO Olena Zelenska, pictorial de războinică pentru Vogue. Prima doamnă a Ucrainei a vorbit despre ofensiva Rusiei

Prima doamnă a Ucrainei a vorbit, într-un interviu pentru revista Vogue, despre rezistenţa ucraineană la invazia rusă, anunţă site-ul preşedinţiei ucrainene.

Rusia ignoră propriul acord și continuă să bombardeze porturile ucrainene prin care urmează să se exporte cereale
Rusia ignoră propriul acord și continuă să bombardeze porturile ucrainene prin care urmează să se exporte cereale

Sudul Ucrainei a fost supus marți unor bombardamente masive, care au vizat chiar şi un sat de la malul mării, de lângă Odesa și portul Nikolaev.  

Rusia Ucraina razboi
Rusia susţine că a capturat cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Ucraina

Moscova a declarat că trupele sale au preluat marţi controlul asupra celei mai mari centrale electrice de cărbune din Ucraina, situată în apropiere de oraşul Svitlodarsk.

kasparov si putin
Marele șahist Gari Kasparov a dezvăluit când urmează ca Putin să anunțe victoria în Ucraina

Marele șahist Gari Kasparov a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, s-ar pregăti să anunțe victoria Rusiei în Ucraina.

refugiati ucraineni
Refugiații din Ucraina vor primi din partea Guvernului produse din rezervele statului, în valoare de peste 190.000 de lei

Executivul a aprobat, miercuri, o hotărâre de Guvern pentru scoaterea unor produse din rezervele de stat pentru a fi distribuite populaţiei refugiate din Ucraina

putin, zelenski
Zelenski dezvăluie cea mai înfricoșătoare concluzie a sa despre Putin: „Lumea a permis apariția unui astfel de personaj”

După cinci luni de când Vladimir Putin a ordonat invazia trupelor sale în Ucraina, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit ceea ce i se pare cel mai terifiant la omologul său rus.

Lavrov
Serghei Lavrov susține că următoarea țintă a Occidentului va fi China: „NATO atribuie inamicii în ordine”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, miercuri, că următoarea țintă a Occidentului va fi China, în ceea ce privește lista „inamicilor” care pot fi sancționați.

rachete MLRS
Moscova avertizează asupra consecințelor în cazul în care Ucraina va folosi arme americane împotriva teritoriului rus

Moscova a avertizat că vor exista consecințe "mai mult decât grave" dacă Ucraina va folosi sisteme de rachete cu lansare multiplă de fabricație americană sau alte arme cu rază lungă de acțiune furnizate de NATO împotriva teritoriului rus.

sistem de rachete HIMARS
Rușii au închis cel mai important pod de peste Nipru, după atacurile cu rachete HIMARS ale ucrainenilor

Ucraina a anunțat că la Odesa și în alte două porturi de la Marea Neagră au început activitățile pentru stabilirea unor "coridoare verzi", prin care să fie reluate, în siguranță, exporturile de cereale.

Citește și...
Rusia reduce fluxul de gaze spre Germania la 20% din capacitatea Nord Stream
Rusia reduce fluxul de gaze spre Germania la 20% din capacitatea Nord Stream

Compania rusă Gazprom a redus miercuri, "din motive tehnice", furnizarea de gaze către Germania la a cincea parte din capacitatea gazoductului Nord Stream, conform datelor publicate de operatorul infrastructurii pe pagina web, relatează agenţia EFE.

Marele șahist Gari Kasparov a dezvăluit când urmează ca Putin să anunțe victoria în Ucraina
Marele șahist Gari Kasparov a dezvăluit când urmează ca Putin să anunțe victoria în Ucraina

Marele șahist Gari Kasparov a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, s-ar pregăti să anunțe victoria Rusiei în Ucraina.

Rusia susţine că a capturat cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Ucraina
Rusia susţine că a capturat cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Ucraina

Moscova a declarat că trupele sale au preluat marţi controlul asupra celei mai mari centrale electrice de cărbune din Ucraina, situată în apropiere de oraşul Svitlodarsk.

Rusia ignoră propriul acord și continuă să bombardeze porturile ucrainene prin care urmează să se exporte cereale
Rusia ignoră propriul acord și continuă să bombardeze porturile ucrainene prin care urmează să se exporte cereale

Sudul Ucrainei a fost supus marți unor bombardamente masive, care au vizat chiar şi un sat de la malul mării, de lângă Odesa și portul Nikolaev.  

Război în Ucraina, ziua 154. Trupele Kremlinului afirmă că au distrus peste 100 de rachete HIMARS de fabricație americană
Război în Ucraina, ziua 154. Trupele Kremlinului afirmă că au distrus peste 100 de rachete HIMARS de fabricație americană

ȘtirileProTV.ro au transmis, miercuri, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.