Desi mii de oameni au murit de Ebola, un barbat si-a injectat virusul mortal in organism. De ce a luat aceasta decizie
In timp ce o lume intreaga isi ia masuri de siguranta impotriva Ebola, un barbat a luat decizia de a fi injectat cu virusul mortal. Si nu este singurul care a facut acest lucru.
Peter Hubbard, in varsta de 35 de ani, este unul dintre cei 20 de pacienti care au ales sa participe in cadrul unui studiu experimental care isi propune gasirea unui vaccin impotriva Ebola, relateaza Mirror.co.uk.
Proiectul este condus de Institutul National de Sanatate din Statele Unite ale Americii, iar vaccinul care se testeaza in prezent este dezvoltat in parteneriat cu producatorul GlaxoSmithKline.
"Este o satisfactie imensa pe care o primesc prin faptul ca implicarea mea ar putea duce la gasirea unui vaccin care sa previna o viitoare epidemie", a explicat Peter Hubbard, din apartamentul sau din orasul Alexandria, din statul american Virginia.
Vaccinul la care se lucreaza in prezent contine un virus de raceala, des intalnit, numit adenovirus, care a fost modificat astfel incat sa includa si doua gene ale virusului Ebola.
Testele efectuate pana in prezent pe animale arata ca, atunci cand adenovirusul infecteaza celulele, genele Ebola produc proteine nocive care la randul lor stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi.
Cu toate ca a fost injectat cu virusul pe data de 9 septembrie, Peter Hubbard povesteste ca se simte perfect, ba chiar a participat in cadrul unui maraton.
"Ma simt fantastic. De altfel, nu as mai fi putut spune cu exactitate locul in care am fost injectat dupa nici 30 de minute de la interventie", a explicat barbatul.
Dar acesta nu este primul experiment in care participa in calitate de subiect pentru teste. In trecut, Peter Hubbard a mai testat vaccinuri pentru malarie, HIV si H1N1.
"Sa fiu sincer, nu imi este frica de o activare a virusului, intrucat m-am informat cu atentie si riscurile sunt foarte mici", a raspuns Peter.
Pana in prezent, aproximativ 5.000 de persoane au decedat in urma contactarii virusului mortal in tari precum Liberia, Sierra Leone si Guinea, lovite cel mai puternic de epidemie.
Daca procedurile de testare vor decurge conform planului, comapnia producatoare a vaccinului si-a propus realizarea unui stoc de 10.000 de doze pentru situatiile de urgenta.