Dupa 350 de ani, unul dintre cele mai fascinante mistere a fost elucidat: cine a fost, de fapt, omul cu masca de fier
Misterul identitatii omului cu masca de fier, personaj istoric devenit celebru datorita lui Alexandre Dumas, a fost elucidat dupa mai bine de 350 de ani.
Paul Sonnino, profesor de istorie la Universitatea California din Santa Barbara, este cel care a ajuns la aceasta concluzie, pe care a publicat-o intr-o carte, relateaza Agerpres.
Omul cu masca de fier a fost un detinut al temutei inchisori pariziene Bastilia dar si al altor inchisori franceze. Arestat in 1669, el a ramas inchis timp de peste trei decenii pana la moartea sa in 1703. Identitatea sa a ramas atat timp un mister pentru ca pe intreaga perioada in care a fost inchis a purtat o masca. Povestea lui a fost popularizata si in filmul din 1998 "The Man in the Iron Mask", cu Leonardo DiCaprio in rolurile principale.
Misterul identitatii omului cu masca de fier a ramas de nepatruns chiar si pentru celebrul filosof francez Voltaire si pentru scriitorul Alexandre Dumas. Istoricii au infirmat teoria lansata de Voltaire si Dumas conform careia in spatele mastii s-ar fi ascuns fratele geaman al regelui Soare Ludovic al XIV-lea.
"Ei (istoricii) au ajuns la concluzia ca numele omului mascat era Eustache Dauger si ca acesta purta masca doar ocazional, iar atunci cand purta o masca aceasta era facuta din catifea si nu din fier", sustine Sonnino. "De asemenea, suntem aproape sigura ca acest personaj era un valet. Ceea ce nu au reusit ei sa afle insa este in slujba cui se afla si din ce motive a fost tinut sub o paza atat de stricta un timp atat de indelungat", a adaugat el.
In cartea sa, "The Search for the Man in the Iron Mask: A Historical Detective Story" (Cautarea omului cu masca de fier: O poveste istorica pentru detectivi), Sonnino isi poarta cititorii printr-o serie de documente istorice si corespondente privindu-l pe detinut si informatiile istorice despre acesta.
In cercetarea sa, Sonnino a ajuns la concluzia ca Eustache Dauger a fost valetul trezorierului cardinalului Mazarin, prim-ministru a Frantei la inceputul domniei lui Ludovic al XIV-lea. Mazarin a acumulat o avere imensa, iar Sonnino este de parere ca valetul a fost inchis pentru ca ar fi cunoscut faptul ca o parte insemnata din aceasta avere ar fi fost furata.
"Am reusit sa determin faptul ca Mazarin a furat o parte din averea sa uriasa de la fostul rege al Angliei (Carol I Stuart decapitat dupa ce a pierdut razboiul civil impotriva fortelor parlamentare conduse de Oliver Cromwell). Dauger probabil ca nu si-a tinut gura cand a trebuit. El a fost informat atunci cand a fost arestat ca daca isi va dezvalui identitatea va fi imediat ucis", conform lui Sonnino.
Intrebat de ce crede ca acest mister a persistat atat de mult timp, Sonnino a raspuns ca povestea acestui personaj a devenit rapid o legenda, iar unii istorici s-au facut "vinovati" ca nu au vrut sa distruga aceasta legenda si au cautat sa pastreze dimensiunea sa "antiseptica, moralizatoare si sensibila".