Dungaciu: Putin trebuie pedepsit, Rusia flămândă și disperată e înfiorătoare. SUA și China- viitoarea ordine mondială
Invitatul Știrilor Pro TV este Dan Dungaciu, directorul Institutului de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române.
Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina. Ultimele informații
Andreea Esca: Joi încep primele negocieri de pace la nivel de miniștri de Externe între Rusia și Ucraina. Și am văzut că Rusia a cerut ca Ucraina să renunțe la intrarea în NATO și să recunoască Crimeea ca parte a Rusiei și independența republicilor separatiste.
Și am mai văzut că președintele Zelenski ar putea accepta povestea cu NATO, dar mai greu cu partea a doua a solicitării Rusiei. S-ar mulțumi Rusia cu mai puțin?
Dan Dungaciu: Negocierile sunt negocieri, drama este că ne-am întors în acest război în punctul din care am intrat. Toate părțile sunt într-o situație mai proastă decât la început și în aceste condiții se fac negocieri.
Negocierile trebuie făcute pentru că, 1- dramele civile încep să fie din ce în ce mai abundente și 2- acest război poate escalada. Imaginați-vă că acest război poate implica NATO.
”Polonia trimite un avion Ucrainei, Rusia bombardează pe teritoriul Poloniei acel avion. Activăm Articolul 5 sau nu?”
Dan Dungaciu: Foarte simplu: de exemplu, Polonia trimite un avion Ucrainei, Rusia bombardează pe teritoriul Poloniei acel avion. Activăm Articolul 5 sau nu?
Lituania trimite soldați cu cetățenie occidentală să lupte în Ucraina, în momentul în care-i trimite Rusia bombardează pe teritoriul Lituaniei convoaiele de militari. Declanșăm sau nu Articolul 5?
Toate aceste lucruri trebuie să fie ținute sub control și este unul din elementele pentru care aceste negocieri probabil se pregătesc.
Ce face Vladimir Putin, ce va câștiga Zelensky? Deocamdată, sunt doar sugestii, o negociere este o negociere. Cert este că ne întoarcem la situația dinainte de război, în care trebuie să setăm spațiul dintre NATO și Federația Rusă, adică condiția de securitate a Ucrainei. Despre asta a fost vorba înainte de război, despre asta vorbim și acum.
Negocierile nu vizează doar Ucraina, vizează o situație de securitate cu care trebuie să ne obișnuim de acum înainte.
Vizita premierului israelian- singurul lider occidental care l-a întâlnit pe Putin- face parte, probabil, din arhitectura de construcție a textului. Fiecare parte știe ce dorește. Zelenski a transmis niște semnale foarte clare, cum le pui în pagină este fundamental, pentru că fiecare parte trebuie să aibă o situație de ieșire și o narațiune pe care trebuie să o transmit propriului public. Inclusiv Occidentul, inclusiv Putin, inclusiv Zelensky.
”Fiecare trebuie să repurteze un succes”
Dan Dungaciu: Asta este partea cea mai complicată- punerea în pagină, fiecare trebuie să repurteze un succes.
Andreea Esca: Care ar fi, după părerea dvs, linia de mijloc unde s-ar putea întâlni?
Dan Dungaciu: Cred că linia pe care a sugerat-o Zelensky ar fi în acest moment convenabilă. Adică să nu se întâmple mai rău, ca Federația Rusă să ceară bucăți din Ucraina care nu au fost menționate de Zelenski.
Mă refer aici la partea de sud, la ieșirea la Marea Neagră, să rămână Ucraina fără ieșire la Marea Neagră, deci practic să decapiteze Ucraina. Probabil că rușii fac asta acum pentru a pune presiune, ca să aibă de unde ceda la negocieri.
Situația pe care Zelensky a enunțat-o pare rezonabilă pentru Ucraina și dacă lucrurile merg în această direcție Kievul va reuși într-un fel sau altul să se împace cu această situație.
Andreea Esca: Să presupunem că ar putea găsi soluția de compromis și că mâine s-ar încheia războiul. Cine a câștigat, cine a pierdut?
Depinde cum definim victoria. Eu cred că Ucraina oricum a câștigat, Zelensky a câștigat, pentru că a arătat că David încă mai există și poate face față unui Goliat.
Dacă dăm câțiva pași înapoi, atunci vedem că toate părțile au avut ceva de pierdut. Din nefericire, diplomația a eșuat să oprească o confruntare militară, care a crescut sub ochii noștri, a explodat și ne-a rănit pe toți.
Indiferent de asta, nu putem face abstracție că Vladimir Putin a invadat o țară. Va trebui să trăim într-o situație în care războiul rece este lângă noi. Va trebui să trecem într-o situație în care statele se vor uita la securitate în primul rând, nu la prosperitate. Degeaba ai prosperitate, dacă mâine îți trece tancul prin curte.
”Vom intra într-un război rece pe care îl va câștiga aceeași tabără care a câștigat și primul război rece”
Dan Dungaciu: Instituția care are arme- NATO, va fi mai importantă ca Uniunea Europeană. Marea Britanie și Franța vor deveni pentru că au arma nucleară, în timp ce Germania va face un pas în spate, pentru că miza de aici înainte va fi pe securitate.
America va deveni mai importantă și nu va pleca din Uniunea Europeană atât timp cât noi avem temeri de securitate cu Federația Rusă.
Deci vom schimba perspectiva, vom intra probabil într-un război rece pe care cu siguranță îl va câștiga aceeași tabără care a câștigat și primul război rece. Cea care a avut supremația morală, tehnologică și economică.
Andreea Esca: Pentru că vorbiți de tehnologie, cum vi s-a părut armata rusă?
Dan Dungaciu: Experții militari ne avertizează că este prima parte a războiului. Faptul că s-au viralizat foarte multe scene pe internet, nu înseamnă că victoria a fost obținută. Armatele pot să înceapă mai greu, pot să reorienteze ulterior, să-și schimbe strategia și să intre în luptă cu alte efective, pe care rușii le au.
Eu nu cred că soluția militară s-a tranșat sau războiul s-a terminat, în niciun caz. Faptul că Federația Rusă a pornit ca principalul câștigător al acestei bătălii și s-a înfundat în Ucraina oricum este un eșec pentru Rusia. Asta nu înseamnă că o confruntare militară ar fi putut fi câștigată de Ucraina, să fim foarte bine înțeleși.
”O Rusie prăbușită, sărăcită, în criză, cu 8.045 de focoase nucleare este o Rusie de care trebuie să ne îngrozim”
Dan Dungaciu: Dar Federația Rusă evident că a transmis un semnal, că în niciun caz nu poate să candideze fără observații, fără note de subsol, la titulatura de cea mai importantă armată din lume.
Andreea Esca: Dacă nu se înțeleg mâine și războiul va continua, ce ar putea să îl mai oprească pe Putin?
Dan Dungaciu: Negocierile astea trebuie să-l oprească în primul rând, pentru că dacă nu-l opresc negocierile, o Rusie prăbușită, sărăcită, în criză, cu alt lider, nu contează, dar cu 8.045 de focoase nucleare este o Rusie de care trebuie să ne îngrozim.
Nu știu de ce trebuie să ne fie mai teamă. O Rusie flămândă și disperată este înfiorătoare pentru noi. Ar trebui să ne întoarcem iar în 1990, să stabilizăm Rusia, să punem bani, să găsim o echipă care să o coordoneze, în condițiile în care astăzi populația din Federația Rusă, din păcate, este mult mai anti-occidentală decât înainte de 1990.
Putin a demonstrate că problema de raționalitate la nivelul de decizie de la Kremlin e una mare. Dar sperăm, în pofida resentimentelor pe care le avem, să existe raționalitate acolo.
Când ai 8.045 de focoase nucleare și nu există raționalitate în decizii, te apucă deja groază de ce se poate întâmpla.
Viitoare ordine mondială, desemnată de negocierea SUA-China, ca urmare a ceea ce a făcut astăzi Rusia
Dan Dungaciu: Din punctul acesta de vedere, sigur că Vladimir Putin trebuie pedepsit. Federația Rusă a făcut un lucru care este incalificabil. Tribunalul de la Haga și tot ce urmează – va trebui să vedem că măcar dreptatea pentru ucraineni va fi făcută.
Dar să fim suficient de rezonabili, pentru că nu putem nici să prăbușim Rusia până la capăt, nici să oferim pe tavă această victorie Chinei. China se uită, negociază și riscă să devină principala putere a lumii.
Sau am putea să asistăm la un eveniment cu adevărat istoric. China și SUA să negocieze și Federația Rusă, care vrea să fie jucătorul dintre cele două Godzilla de pe teren, să devină perdantul de servici.
Viitoarea ordine mondială s-ar putea să fie desemnată de negocierea care se poate întrezări între Statele Unite și China, ca urmare a ceea ce a făcut Federația Rusă astăzi.