Duelurile de artilerie sunt intense pe toată linia frontului, în Ucraina. Orașul Donețk, bombardat zilnic
În sudul Ucrainei, armata rusă a cedat inițiativa ucrainenilor și a trecut în defensivă.
Potrivit oficialilor de la Kiev, orașul Herson, ocupat de ruși încă de la începutul războiului, nu mai poate fi aprovizionat cu armament greu, după ce ucrainenii au avariat grav podurile care duceau dinspre Crimeea spre oraș.
Mai mult, luptătorii din rezistență încearcă să-i convingă pe localnicii din Herson să se evacueze, înainte ca orașul să devină locul următoarei mari bătălii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ambele tabere au început să mute în zonă trupe din alte regiuni ale Ucrainei.
Harkov, bombardat intens în ultimele zile
În regiunea Harkov din nordul țării, armata ucraineană încearcă să-i împingă pe ruși tot mai departe de al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Harkovul a fost bombardat intens în ultimele zile, iar ucrainenii răspund cu aceeași monedă, folosind obuziere autopropulsate.
Soldat ucrainean: Cercetașii noștri au observat în jur de 12 oameni acolo. Am trimis "pasărea" (drona) și vom începe să tragem asupra lor.
Artileria rusă e gata să deschidă focul imediat ce identifică direcția din care s-a tras, așa că echipajul obuzierului se retrage după doar câteva focuri.
Duelurile de artilerie sunt intense pe toată linia frontului. Până acum, atenția rușilor era îndreptată asupra regiunii Donețk, unde pozițiile ucrainene sunt bombardate zilnic.
Cel mai mult suferă civilii rămași în orașele ucrainene din apropiere de linia frontului.
Regiunea Kiev, atacată cu rachete rusești
Nici capitala ucraineană nu a scăpat de tirurile de rachete rusești. Cel puțin 15 persoane au fost rănite după ce mai multe rachete Kalibr au lovit periferia Kievului. Bombardamente au fost și în regiunea Cernigău.
Oficialii ucraineni spun că rușii au intensificat atacurile în ziua în care Kievul a sărbătorit pentru prima oară Ziua Statului ucrainean. Președintele Zelenski a anunțat, însă, că scopul final e eliberarea tuturor regiunilor ocupate de ruși.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Nu ne vom opri până când nu vom elibera ultimul metru pătrat de pământ ucrainean. Nu vom avea liniște până când nu vom elibera ultimul sat, ultima casă, ultima fântână, ultimul copac. Este singura cale pentru noi.
Herson - următoarea bătălie majoră
Între timp, conform surselor militare occidentale, contra-ofensiva ucraineană din sud, în direcția Herson, teritoriu ocupat de ruși încă de la începutul războiului, se conturează tot mai mult. Aici se va da următoarea bătălie majoră a războiului, iar Moscova a început deja să mute efective impresionante în direcția Herson.
Ivan Fedorov, primarul din Melitopol: În fiecare zi observăm două sau trei convoaie cu echipamente militare, peste 100 de unități. E vorba de tancuri, mașini de luptă ale infanteriei și alte blindate care trec prin Melitopol și se mișcă în direcția Crimeei și a Hersonului.
Armata ucraineană înaintează dinspre Nikolaev, însă terenul ca în palmă îi avantajează pe ruși, care au avut luni de zile la dispoziție ca să-și fortifice pozițiile. Arma principală a ocupanților rămâne, și aici, artileria.
Ruslan Yarmoliuk, reporter 1+1: Rușii distrug în mod deliberat infrastructura și terenurile agricole și ne împiedică să recoltăm. Ei s-au prins că noi atacăm, așa că folosesc tactica pământului pârjolit.
De la Moscova, propaganda Rusiei continuă. Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a publicat pe Telegram o hartă a Europei în care Ucraina este împărțită între alte țări: cea mai mare suprafață înșfăcată bineînțeles de Rusia, iar alte teritorii ucrainene, mai mici, sunt atribuite... Poloniei și României.