Dronele, „arme” pentru hackeri. Descoperirea unui băiat de 13 ani
În doar câteva minute, puştiul a reuşit să spargă sistemul de securitate al aparatului de zbor, spre uimirea spectatorilor.
„Am 13 ani. Numele meu este Paul Reuben, locuiesc în oraşul Austin din Texas şi îmi place să sparg parole. Am început să fac asta de când aveam 6-7 ani”, a spus Paul Reuben, "Cyber Ninja"
Aşa îşi începe descrierea Paul Reuben cunoscut şi sub numele de "Cyber Ninja", un puşti care în activităţile sale extraşcolare include gimnastică şi... calculatoarele. Mai exact, tot ce ţine de securitatea cibernetică. Experţii în domeniu adunaţi la o conferinţă din Cape Town au fost uimiţi de capacităţile lui Reuben atunci când băiatul a preluat controlul asupra unei drone pilotate de unul dintre
„Scanez toate reţelele care sunt în zonă, scanez toate aparatele conectate la dronă respectivă. Apoi deconectez dronă de persoana care o foloseşte trimiţând un mesaj special, după care mă conectez eu la dronă şi deţin controlul total. Pot să o pilotez, să înregistrez şi să accesez tot felul de informaţii stocate pe ea”, a spus Paul.
Această operaţiune poate avea un impact uriaş pe viitor, spune Reuben.
„Aceste tipuri de protocoale şi tehnologii nu se limitează doar la accesul asupra dronelor, ci şi asupra toturor lucrurilor care au o conexiune la internet. Casele "inteligente", telefoanele mobile, jucăriile electrice, toate sunt conectate între ele. Dacă nu le protejăm în siguranţă acum, atunci conexiunea la internet fără un anumit control poate fi catastrofală”, a mai explicat băiatul.
Cu miliarde de dispozitive conectate la internet în lume, experții spun că exista un risc major pentru un hacker. Şi asta pentru ca utilizatorii acorda rarori atenţie caracteristicilor de securitate.
„Îi sfătuim pe cei care cumpără astfel de aparate inteligente pentru a le folosi acasă să schimbe parola setată automat de producător, iar al doilea lucru important din punctul nostru de vedere este să actualizeze aceste aparate, să le repornească sau să le închidă complet dacă simt că ceva nu este în regulă”, a declarat Maher Yamout, cercetător în domeniul securităţii IT.
Referitor la drone şi cât de periculoase pot fi dacă nimeresc pe mâinile cui nu trebuie, reamintim că aeroprtul din Dubai a fost închis anul trecut de 3 ori după ce astfel de aparate de zbor ghidate au survolat aproape pista. În urma incidentelor, pagubele s-au ridicat la 16 milioane de dolari.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: drone, copil, spart, arme, hackeri, parole,
Dată publicare:
30-04-2019 09:47