Fenomenul pseudo-orfanilor. Tara care lupta sa devina cea mai puternica economie a lumii isi abandoneaza copiii bolnavi
In timp ce aspira la statutul de cea mai puternica economie a lumii, China este si tara unde face ravagii un fenomen tulburator si infinit de trist.
Tot mai multi parinti saraci isi abandoneaza copiii cu probleme de sanatate. Oficial, numarul acestor pseudo-orfani este de 500.000. Experti cred insa ca sunt cateva milioane.
Pe marginea unui drum de provincie, un barbat tanar ia cea mai sfasietoare decizie din viata lui. Isi duce in brate baietelul afectat de o grava malformatie cerebrala la un centru special. Personalul nu-i primeste insa copilul, iar omul pleaca distrus. Cand o echipa a postului CNN incearca sa-i vorbeasca, intervin angajatii orfelinatului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Opriti-va! Nu mai filmati!
"Avem voie sa vorbim cu acest om!
Nu atinge camera!"
Printre sughituri de plans, tanarul tata se destainuie.
"O sa-i fie mai bine in grija statului. Noi nu avem bani sa-l ingrijim", a spus barbatul.
Jurnalistii nu se lasa pana cand nu afla de ce azilul nu i-a primit baietelul.
"Avem niste reguli. Acest barbat nu este din oras si nu-si poate lasa copilul aici", a spus un agent.
In primele 11 zile de dupa deschiderea acestui centru, in estul Chinei, au fost lasati aici peste 100 de copilasi, toti suferind de maladii grave ori dizabilitati. Cel mai adesea, parintii ii aduc noaptea. Cand o fetita de 6 ani a fost aruncata din masina in mers in fata azilului, retelele de socializare au explodat, iar la cele 32 de centre din intreaga tara si-au inasprit conditiile de securitate.
"Cand a fost lansat acest program, in 2011, guvernantii vorbeau cu buna voie despre el, sperand ca va rezolva problema ingrijirii acestor copii. Intre timp insa, pare sa se fi dat un consemn de tacere. Toti cei pe care i-am abordat au refuzat sa vorbeasca, spunand ca nu li se permite", povesteste corespondentul CNN Anna Coren.
Unul dintre fondatorii programului a acceptat totusi sa-si apere proiectul.
"A trebuit sa gasim o cale mai umana de a gestiona problema acestor orfani. Inainte, copiii erau aruncati in pubele de gunoi ori lasati pe marginea drumului sau in fata spitalelor. De aceea am deschis aceste aziluri", a spus Wang Zhenayo, de la Departamentul Protectiei Sociale.
In timp ce guvernul planuieste sa deschida mai multe orfelinate si aziluri, contestatarii spun ca solutia potrivita ar fi sprijinul financiar pentru parinti, astfel incat acestia sa-si permita ingrijrea copilasilor bolnavi.