Două avioane ale armatei americane survolează Europa de Sud-Est pentru a dovedi „angajamentul” SUA faţă de membrii NATO
Două avioane ale armatei americane survolează, luni, mai multe ţări din sud-estul Europei, într-o nouă demonstraţie de forţă menită să sublinieze ”angajamentul” Statelor Unite faţă de membrii NATO, pe fondul războiului din Ucraina.
Bombardierele britanice de tip B-52 Stratofortress ”vor efectua survoluri la nivel scăzut în sud-estul Europei”, luni după-amiaza, potrivit unui comunicat al armatei, relatează Reuters, citată de News.ro.
Avioanele vor trece de la ora locală 14.35 peste capitala Macedoniei de Nord, Skopje, apoi peste Piaţa Skanderbeg din inima capitalei Albaniei, Tirana. Ele vor zbura apoi peste coasta Muntenegrului şi, în cele din urmă, deasupra oraşului croat Dubrovnik, în jurul orei 13.10 GMT (16.10, ora României).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Scopul fiecărui survol este de a demonstra angajamentul şi asigurarea Statelor Unite faţă de aliaţii şi partenerii NATO aflaţi în sud-estul Europei”, potrivit ”Forţelor Aeriene”.
Două F35 au survolat țările baltice, în iunie
Pentru NATO, invazia Rusiei în Ucraina la sfârşitul lunii februarie a dus la o extindere a alianţei, prin viitoarea aderare a Suediei şi Finlandei, care au renunţat la neutralitatea lor tradiţională. Candidatura lor în procesul de aderare la NATO a fost deja ratificată de Statele Unite şi mai mult de jumătate din cei 30 de membri ai NATO.
Preşedintele american Joe Biden a făcut din restabilirea relaţiilor transatlantice, afectatede predecesorul său Donald Trump, o prioritate a politicii sale externe. Alianţa Nord-Atlantică face parte din ”fundaţiile de securitate” ale Statelor Unite, a spus Biden, recent.
În iunie, două avioane de vânătoare de tip F35 au survolat deja ţările baltice, unde NATO şi-a întărit şi prezenţa la sol.