Donald Trump va anunța miercuri noile taxe vamale impuse de SUA. Statele vizate au pregătit propria ripostă
Donald Trump urmează să anunțe miercuri noile taxe vamale pe care Statele Unite le vor impune partenerilor comerciali. Este "ziua liberării", spune liderul de la Casa Albă.
Oficialul privește aceste tarife drept o modalitate de a proteja economia țării de concurența neloială, dar și pentru a aduce sume mari la buget. Numai că experții precizează că americanii simpli vor avea mai mult de suferit. Mai ales că și statele vizate au pregătit propria ripostă, proporțională cu planurile republicanului.
Comentariile oficialilor de la Casa Albă
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat, totuși, că obiectivul Uniunii este găsirea unei soluții.
Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: „Președintele a luat o decizie finală în privința nivelului tarifelor? Tot auzim vorbindu-se despre o rată fixă de 20%. Nu vreau să mă antepronunț în locul președintelui. Evident, este o zi foarte importantă. În acest moment, el se află împreună cu echipa sa de comerț și tarife, perfecționând planul pentru a se asigura că va fi unul ideal pentru poporul american și pentru muncitorii americani.”
Economiștii nu sunt de acord cu tarifele
Josh Boak, The Associated Press: „Dar majoritatea economiștilor și o mare parte a publicului văd tarifele ca fiind distructive. Încrederea consumatorilor a scăzut, la fel și piața bursieră. Așadar, atunci când Casa Albă spune că ziua de miercuri va fi istorică, nu exagerează cu nimic.”
Bruxelles-ul i-a transmis deja lui Donald Trump că va riposta ferm și proporțional.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Vom aborda aceste negocieri de pe o poziție de forță. Europa deține multe atuuri.”
Concret, Comisia Europeană este pregătită ca, de la jumătatea acestei luni, să instituie o taxă de 25% pentru importurile americane în valoare de 26 de miliarde de euro. Ursula von der Leyen a avertizat explicit că există alternative la comerțul cu Statele Unite.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Un pilon important al strategiei noastre este diversificarea. Comerțul urmează logica oportunității de afaceri. Vom deschide porți către piețele cu cea mai rapidă creștere din lume.”
Nu doar europenii spun că sunt pregătiți. Premierul canadian, Mark Carney, susține că nu va ceda presiunilor de la Casa Albă.
Mark Carney, premierul canadian: „Așa cum i-am spus clar președintelui Trump într-o convorbire telefonică săptămâna trecută, voi respinge toate încercările de a slăbi Canada. Toate încercările de a ne epuiza, de a ne doborî, pentru ca America să ne poată controla. Asta nu se va întâmpla niciodată.”
China, Coreea de Sud și Japonia pregătesc o reacție comună
Iar China, Coreea de Sud și Japonia au anunțat că vor coopera pentru a riposta față de tarifele americane. Potrivit presei de la Beijing, Tokio și Seulul intenționează să importe din China materie brută pentru fabricarea semiconductorilor.
Tina Fordham, strategist geopolitic: „Cred că ne aflăm în toiul unui experiment politic fără precedent în epoca modernă: distrugerea deliberată a aliantelor, care acoperă atât relațiile comerciale, cât și de securitate. Nu e clar cum își mai definesc SUA interesele naționale și valorile.”
În mod surprinzător, Donald Trump și aliații săi din Congres nu par să se sinchisească deloc de turbulențele provocate pe piețele bursiere de incertitudinea de la Casa Albă.
Mike Johnson, șeful Camerei Reprezentanților: „Vom vedea ce se va întâmpla. Cred că va merge mai departe și s-ar putea să fie dificil la început, dar cred că acest lucru va avea sens pentru americani și îi va ajuta pe toți.”
Tina Fordham, strategist geopolitic: „Ultima oară când SUA au folosit strategia tarifelor vamale la asemenea nivel, mutarea a fost urmată de Marea Depresiune (declanșată în 1929).”
Impactul alegerilor asupra strategiei tarifelor
John Bolton, fost ambasador al Statelor Unite la ONU: „Ce i-ar putea totuși atrage atenția președintelui Trump ar fi dacă republicanii ar începe să piardă alegeri cruciale prin diverse state, iar perspectiva alegerilor de la jumătatea mandatului pentru Congres, în 2026, ar deveni sumbra pentru partid.”
Avantajul pe care republicanii îl au în Camera Reprezentanților este atât de mic, încât președintele Trump i-a cerut Elisei Stefanik să renunțe la postul de ambasador la ONU și să rămână în Camera Reprezentanților. Asta pentru a nu risca să piardă mandatul alocat statului New York în favoarea democraților.