Donald Trump a ajuns primul la summitul G7 din Taormina. Avertismentul pe care l-a transmis celorlalti lideri

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele american Donald Trump a ajuns la primul sau summit G7, desfasurat in decorul spectaculos al oraselului Taormina, din Sicilia.

Inainte de toate le-a transmis celorlalti lideri ca este pregatit pentru discutii "impetuoase", pe teme precum schimbarile climatice si comertul. Asta dupa ce ieri, la summitul NATO, si-a mustrat aliatii ca nu aloca suficienti bani pentru aparare.

Peisajele pitoresti ale Taorminei n-au reusit sa-i descreteasca fruntea lui Donald Trump, care a venit la summit cu gandul sa nu dea inapoi in discutiile privind schimbarile climatice si comertul international.

Incalzirea globala, un concept pe care Trump nu s-a sfiit sa-l nege in nenumarate randuri, "va fi cel mai complicat" subiect, au avertizat si cei din anturajul presedintelui francez Emmmanuel Macron.

Iar intalnirea lui Trump cu Angela Merkel se anunta de-a dreptul crancena, in lumina dezvaluirilor publicatiei Der Spiegel. Potrivit unor surse de la Bruxelles, Trump le-ar fi spus presedintilor Comisii Europene si Consiliului European ca "germanii sunt rai, foarte rai", intr-o discutie in care critica exporturile de masini germane catre SUA. Intrebati despre aceste declaratii, sefii UE au fost vizibil stanjeniti si s-au incurcat in explicatii.

Citește și
Armata NATO
Foreign Policy: Germania construieste discret o armata europeana alaturi de Romania si Cehia
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

"Prea multe, prea multe scurgeri de informatii. Nu vreau sa comentez scurgerile de informatii...", a spus Donald Tusk.

Jean Claude Junker: "Eu nu vreau sa comentez, dar trebuie sa o fac... Este o problema cu sistemul de traducere. Daca cineva zice" germanii sunt rai", asta nu inseamna ca poate fi tradus ad literam asa.."

In aceste conditii, este probabil ca singura realizare a summitului sa fie o declaratie comuna prin care cele 7 puteri vor afisa un front comun in lupta impotriva terorismului.

Inainte sa ajunga in Sicilia, Trump i-a dojenit pe aliatii NATO si le-a reprosat ca nu-si aduc contributia la apararea comuna, aducand chiar vorba de datorii din trecut.

Donald Trump, presedintele Statelor Unite: "Am fost foarte, foarte direct cu Secretarul Stoltenberg si cu membrii aliantei carora le-am cerut sa-si respecte obligatiile financiare. Insa 23 din cei 28 de membri ai aliantei inca nu platesc cat ar trebui. Multe din aceste natiuni datoreaza sume uriase din anii trecuti."

Drept raspuns, aliatii vor intocmi planuri anuale privind investitia de 2% din PIB pe care o vor face in aparare.

Pe de alta parte, Donald Trump a reusit sa se faca remarcat la Bruxelles printr-un nou gest nepotrivit. Presedintele american a fost filmat in timp ce il impinge pe premierul Muntenegrului, pentru a-si face loc in primul rand al liderilor.

Iar dupa ce presedintele francez Emmanuel Macron i-a strans mana indelung si extrem de hotarat la prima lor intalnire, Trump si-a luat revansa. A dat mana din nou cu presedintele francez, tragandu-l insistent inspre sine.

Tot la Bruxelles, fotografia primelor doamne care si-au insotit partenerii la summit a facut istorie. Pentru prima oara, si-a facut aparitia si un domn. Este vorba despre sotul premierului Luxemburghez, Xavier Bettel. Seful guvernului si alesul lui, Gauthier Destenay, s-au casatorit in 2015, la scurt timp dupa ce Luxemburgul a legalizat casatoriile intre persoane de acelasi sex.

Trump "examineaza" sanctiunile impuse Rusiei sub Obama

Presedintele Donald Trump ”examineaza” viitorul sanctiunilor impuse de Statele Unite Rusiei, anunta Gary Cohn, un consilier economic de la Casa Alba, relateaza The Associated Press. ”Acum nu avem o pozitie”, a declarat Cohn, intrebat care este actuala pozitie a Washingtonului pe aceasta tema.

Cohn a facut aceste declaratii pentru presa, joi, la bordul Air Force One, in timp ce Trump se indrepta catre Italia, unde participa vineri si sambata la un summit G7, din care fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia si Japonia. Liderii Celor Sapte (G7) cel mai industrializate tari au dat Rusia afara din clubul celor mai bogate tari dupa ce Moscova a anexat Peninsula ucraineana Crimeea.

Cohn a spus ca se asteapta ca Rusia sa fie un subiect de discutie la acest summit de doua zile. Intrebat ce anume examineaza Casa Alba in privinta sanctiunilor, el a raspuns doar ca Trump are ”multe optiuni”.
 

Agenda summitului G7

Dupa atentatul sangeros de la Manchester, G7 urmeaza sa-si reafirme cu usurinta angajamentul si hotararea in lupta impotriva terorismului. Iar aceasta in pofida tensiunilor recente intre Regatul Unit si Statele Unite, in urma divulgarii in presa americana a unor informatii cu privire la ancheta asupra atentatului de la Manchester. Premierul britanic Theresa May, care se va intoarce inca de vineri la Londra, urmeaza sa ia cuvantul in fata omologilor sai, pentru a le spune ca este mai important ca niciodata sa nu lase garda jos.

May intentioneaza sa pledeze pentru ca marile multinationale ale Internetului sa faca mai mult pentru a elimina postarile extremiste. ”Razboiul se deplaseaza din campul de lupta pe Internet”, a declarat pentru AFP un oficial britanic de rang inalt, inainte de inceperea lucrarilor summitului G7.

Presedintia italiana urmeaza sa propuna spre adoptare o declaratie comuna a G7 cu privire la lupta impotriva terorismului, una dintre temele care vor fi evocate in prima sesiune de lucru vineri dimineata. Lucrurile se anunta mai delicate in discutiile ulterioare cu privire la modificarile climatice sau comertul international.

Incalzirea globala, un subiect asupra caruia presedintele american Donald Trump refuza in continuare sa se pronunte, ”va fi cel mai complicat”, a avertizat miercuri anturajul presedintelui francez Emmmanuel Macron. Nimic nu sugereaza ca liderii G7 vor ajunge la o intelegere cu privire la acest subiect crucial. Abordarea ramane ”deschisa”, insa ”nu se va face nimic care sa dea impresia ca sase tari fac ceva impotriva celei de a saptea, este un proces deschis”, afirmau saptamana aceasta surse diplomatice italiene. Or Donald Trump a anuntat clar ca nu intentioneaza sa-si dezvaluie cartile in Sicilia, in pofida faptului ca a promis, dupa ce a fost investit, ca va clarifica pozitia americana inaintea acestei reuniuni G7.

Alt subiect de disensiuni este comertul international si rolul de arbitru al OMC, in care Statele Unite vor sa-si revizuiasca pozitia, iar Parisul doreste acordul ”cel mai ambitios posibil cu privire la apararea sistemului multilateral”. Presedintia italiana a G7 doreste, de asemenea, sa puna un accent asupra Africii, apropiata geopolitic de Taormina, si a invitat sambata, in Sicilia, lideri din cinci tari africane - Tunisia, Niger, Nigeria, Kenya si Etiopia. Roma si-a exprimat totodata dorinta ca liderii G7 sa convina asupra unei declaratii comune cu privire la migratie, insa a renuntat pana la urma, limitandu-se la cateva randuri in legatura cu acest subiect in comunicatul final, potrivit unor surse.

Ce s-a intamplat la summit-ul NATO

Presedintele american a incheiat o zi plina, marcata de intalniri cu liderii europeni si din cadrul NATO. Trump si-a mustrat aliatii ca nu aloca suficienti bani efortului comun de aparare, insa le-a transmis angajamanentul Statelor Unite pentru alianta pe care, candva, o numea "invechita".

Un spectacol aerian impresionant a incheiat ceremonia de inaugurare a noului sediu NATO, de la Bruxelles. Americanii au acoperit 20 la suta din costul de un miliard de dolari al proiectului, detaliu pe care presedintele Donald Trump a tinut sa-l scoata in evidenta. "N-am intrebat o data cat a costat noul sediu NATO. Refuz sa fac asta. Insa e minunat."

Presedintele american a profitat de moment pentru a le cere tuturor aliatilor sa-si aduca contributia la apararea comuna, aducand chiar vorba de datorii din trecut. "Am fost foarte, foarte direct cu Secretarul Stoltenberg si cu membrii aliantei carora le-am cerut sa-si respecte obligatiile financiare. Insa 23 din cei 28 de membri ai aliantei inca nu platesc cat ar trebui. Multe din aceste natiuni datoreaza sume uriase din anii trecuti."

Drept raspuns, aliatii au cazut de acord sa puna la punct planuri anuale privind procentul din PIB investit in aparare.

"Ca sa ne aparam tarile intr-o lume tot mai imprevizibila trebuie sa continuam sa investim in apararea noastra si sa ne asiguram ca povara e impartita egal intre aliati”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca alocarea a 2% din PIB pentru Aparare de catre Romania a fost apreciata de catre aliati, dar a atras atentia ca banii trebuie efectiv cheltuiti de catre Guvern. "Aliatii au convenit ca NATO trebuie sa fie mai activa in combaterea terorismului, am subliniat contributia Romaniei in Afganistan, unde suntem al patrulea contributor, s -a decis in principal ca NATO ca organizatie sa devina membru al coalitiei anti DAESH".

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Momentul in care Trump l-a impins pe premierul Muntenegrului pentru a ajunge in fata la summitul NATO. VIDEO
Momentul in care Trump l-a impins pe premierul Muntenegrului pentru a ajunge in fata la summitul NATO. VIDEO

Presedintele american Donald Trump, urmarit pas cu pas in prima sa vizita la Bruxelles, pentru summitul NATO, l-a impins pe premierul Muntenegrului, Dusko Markovici, pentru a ajunge in primul rand de lideri, relateaza RTBF.

Foreign Policy: Germania construieste discret o armata europeana alaturi de Romania si Cehia
Foreign Policy: Germania construieste discret o armata europeana alaturi de Romania si Cehia

O data la cativa ani, ideea unei armate europene ajunge din nou in atentia publica pentru a genera taraboi intre aliatii care nu doresc o alternativa la NATO.

Rusia ameninta NATO si Romania ca pregatesc un atac cu arme nucleare.
Rusia ameninta NATO si Romania ca pregatesc un atac cu arme nucleare. "Toate actiunile lor sunt destructive si provocatoare"

Generalul Gherasimov, oficialul rus cu cel mai inalt grad militar, sustine ca tara sa este amenintata de Alianta Nord-Atlantica si ameninta cu o riposta.

Limita de 4 minute la discursurile de la summitul NATO, ca sa nu se plictiseasca Trump.
Limita de 4 minute la discursurile de la summitul NATO, ca sa nu se plictiseasca Trump. "Parca avem de-a face cu un copil"

NATO va impune o limita de 2 pana la 4 minute pentru discursurile de la summitul de saptamana viitoare, de la Bruxelles, pentru a putea mentine atentia presedintelui american Donald Trump, au declarat surse din blocul militar pentru Foreign Policy.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.