Donald Trump anunta renegocierea NAFTA. Echipa sa continua razboiul cu presa: "Vom lupta cu dintii si cu unghiile"
Donald Trump a declarat ca vrea sa discute in curand cu liderii de la Ottawa si Ciudad de Mexico, pentru a incepe renegocierea Acordului de Liber Schimb in America de Nord (NAFTA) intre SUA, Canada si Mexic.
"Vom incepe renegocierea NAFTA, a imigratiei si a securitatii la frontiere", a spus Trump duminica, relateaza Reuters. NAFTA este in vigoare de 23 de ani. Trump a promis in timpul campaniei electorale ca va renegocia acest tratat, pentru a obtine conditii mai favorabile Statelor Unite.
Casa Alba a anuntat deja, sambata, ca prima intalnire de dupa alegeri a lui Trump cu presedintele mexican Enrique Pena Nieto va avea loc pe 31 ianuarie. Ambasadorul Canadei la Washington, David MacNaughton, a confirmat duminica presei ca premierul canadian Justin Trudeau se va intalni "foarte curand" cu presedintele american. Diplomatul a adaugat ca nu crede ca tara sa este prima vizata de eforturile SUA de a-si reduce deficitele comerciale. El a apreciat ca principalele tinte ar fi Mexicul si China.
Presedintele mexican Pena Nieto a discutat duminica subiectul cu Trudeau, prin telefon. Cei doi au convenit sa isi uneasca fortele pentru a incuraja integrarea economica a Americii de Nord, se arata intr-un comunicat al cancelariei prezidentiale din Ciudad de Mexico
Intre timp membrii cheie a administratiei Trump au pornit un nou razboi al cuvintelor cu presa. Secretarul de presa, seful administratiei prezidentiale dar si principalul consilier al lui Donald Trump s-au grabit sa denunte asa numitele minciuni ale presei, in legatura cu multimea care a asistat la ceremonia de investire a noului presedinte.
Donald Trump, presedintele Statelor Unite: "Jurnalistii sunt printre cei mai necinstiti oameni din lume."
Donald Trump, presedintele Statelor Unite: “Tocmai am fost in Biroul Oval si am gasit aceasta frumoasa scrisoare de la presedintele Obama. A fost foarte amabil sa mi-o lase si pretuiesc gestul lui. O voi pastra si nici n-o sa dezvalui presei continutul acestei scrisori.”
Trump s-a suparat pentru ca presa a indraznit sa afirme ca, la ceremonia lui de investire, au fost mai putini oameni, in comparatie cu inceputul de mandat a lui Barack Obama. Asta desi au fost publicate fotografii in care vedem spatii goale, in comparatie cu imaginile din timpul ceremoniei din 2009.
Donald Trump: "Au fost foarte multi oameni. O multime uriasa. Am deschis televizorul, pe un anumit canal, si am vazut ca arata un perimetru gol. Mi-am spus: Stati putin, eu am sustinut un discurs, zona era plina de oameni, pareau sa fie un milion-un milion si jumatate de spectatori."
Intai, purtatorul sau de cuvant a ripostat cu o virulenta cum rar s-a vazut in sala de briefing de la Casa Alba. Si, desi Sean Spicer a recunoscut ca "nu exista date privind asistenta", a transmis ca fix 720.000 de oameni s-au strans pe Promenada nationala ca sa vada juramantul si primul discurs prezidential al lui Donald Trump.
Sean Spicer, purtatorul de cuvant de la Casa Alba: "Aceste incercari de a diminua entuziasmul starnit de ceremonia de inaugurare sunt rusioanse si gresite. A fost cea mai mare multime care a participat la o ceremonie de investire. Punct!"
Apoi, s-a alaturat contra-ofensivei seful administratiei prezidentiale, Reince Priebus
Reince Priebus: “Media este obsedata sa-l delegitimeze pe acest presedinte. Si n-o sa stam cu mainile in san. Vom riposta. Vom lupta cu dintii si cu unghiile, zi de zi si de doua ori mai vartos, duminica."
Un alt consilier de top al lui Trump, Kellyanne Conway a criticat media, intr-un schimb aprins de replici la televiziunea NBC.
Kellyanne Conway: “Nu cred ca presedintii trebuie judecati dupa numarul celor care asista la investire, ci prin realizarile lor. Stim ce a realizat presedintele Obama, a lasat multe treburi neterminate. Cat despre disputa privind publicul prezent, cred ca avem de a face cu o mostra a tratamentului nedrept si incomplet de care are parte, adesea, acest presedinte.”