Donald Trump a plecat de la summitul G7 fara sa spuna daca sustine lupta impotriva incalzirii globale. Ce a scris pe Twitter


Ultimul update: Miercuri 31 Mai 2017 06:55
Data publicarii: Duminica 28 Mai 2017 08:01
Categorie: Stiri externe

Donald Trump a plecat de la Summitul G7 din Sicilia anuntand, intr-un mesaj pe Twitter, ca se va hotari saptamana viitoare daca sustine "Acordul de lupta impotriva incalzirii globale".

Ceilalti 6 lideri ai marilor puteri si-au reafirmat angajamentul pentru acordul privind reducerea emisiei de gaze care provoaca efectul de sera.

"Vreau sa stiti ca aveti un comandant suprem care nu uita niciodata, absolut niciodata. Veti avea din partea mea un sprijin complet si de nezdruncinat."

La sfarsitul primului sau turneu in strainatate, Donald Trump a vizitat trupele americane stationate la o baza din Sicilia. Le-a promis sprijin si nu a uitat sa repete mesajul sau obsesiv pentru aliatii din NATO - platiti in mod corect pentru apararea comuna.

"Statele Unite platesc acum mai mult decat oricare alta natiune si nu este corect pentru SUA si contribuabilii americani. Dar, va spun, exista o mare diferenta fata de anul trecut. Au inceput sa vina bani pentru NATO de la tari care fac acum ceea ce n-au facut pana sa fiu eu ales presedinte. Pot sa va spun asta."

Presedintele american i-a infuriat pe liderii marilor puteri pentru ca a amanat luarea unei decizii in privinta limitarii emisiilor de gaze, care provoaca efectul de sera si, implicit, schimbarile climatice dramatice de pe planeta.

Trump, care a afirmat in trecut ca incalzirea globala este o "farsa", nu a vrut sa tina o conferinta de presa la plecare pentru a-si explica pozitia. Dar, intr-un mesaj pe Twitter, a scris ca isi va anunta decizia saptamana viitoare.

Emmanuel Macron, presedintele Frantei: "Cred ca domnul Trump este un om pragmatic si, dupa ce va analiza argumentele pe care le-am adus noi toti, si in interesul propriei sale tari, isi va confirma angajamentul. Dar o va face in ritmul sau."

Sefii de stat si de guvern au reusit, in schimb, sa cada de acord asupra unei declaratii comune privind combaterea terorismului si a extremismului pe Internet.

Nu au lipsit nici obisnuitele proteste fata de globarizare, inechitati economice si cheltuieli militare. Pentru a-i potoli pe manifestanti, autoritatile au intervenit cu gaze lacrimogene.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO