Complet izolat la summitul G7, Trump nu a cedat presiunilor liderilor mondiali. Concluziile unei reuniuni tensionate
Complet izolat, Donald Trump nu a cedat in fata presiunilor facute de liderii celor mai puternice tari ale lumii care au incercat din rasputeri sa-l convinga de imperativul combaterii incalzirii globale.
"Discutiile despre clima au fost dificile, chiar frustrante", a marturisit cancelarul german Angela Merkel la sfarsitul summitului G7 de la Taormina. Acrobatiile realizate de avioane de lupta, care au desenat pe cer steagul Italiei, n-au reusit sa atenueze tensiunile acumulate la summitul celor mai puternic industrializate 7 tarii ale lumi.
Pentru patru dintre liderii prezenti - americanul Donald Trump, francezul Emmanuel Macron, britanica Theresa May si premierul tarii-gazda Paolo Gentiloni - acesta a fost primul summit G7. Dar zambetele cam fortate afisate in fata obiectivelor tin mai degraba de discutiile dificile din spatele usilor inchise.
Liderii a sase dintre tari recunosc ca n-au putut gasi un teren comun cu Donald Trump cu privire la lupta impotriva incalzirii globale. Trump nu crede ca schimbarea climatica este rodul activitatii umane si a declarat in mod repetat ca Acordul de la Paris, care ar trebui sa limiteze emisiile de gaze cu efect de sera, influenteaza negativ economia.
Presedintele american "va face un efort pentru a intelege pozitia europeana", a dat asigurari consilierul sau pe probleme economice.
Gary Cohn, consilierul sau pe probleme economice: "Parerile lui evolueaza. A venit aici sa invete, sa devina mai destept, sa auda opiniile celorlalti lideri ai lumii."
Sefii de stat ori de guvern au reusit, in schimb, sa cada de acord asupra unei declaratii comune privind combaterea terorismului si a extremismului pe internet.
Theresa May, premierul Marii Britanii: "Nu va lasati pacaliti, batalia se muta de pe terenul de lupta, pe internet. Ne dorim de la companii sa dezvolte instrumente pentru a identifica si indeparta automat materialele daunatoare. Mai ales, vreau sa anunte continutul malefic autoritatilor si sa blocheze utilizatorii care il raspandesc."
In timp ce presedintii si sefii de guvern discutau problemele spinoase, sotiile lor survolau vulcanul Etna cu elicopterul si luau pranzul in Catania. N-a trecut neobservata spectaculoasa jacheta Dolce&Gabbana, in valoare de peste 50.000 de dolari, purtata de prima doamna a Statelor Unite.
Statele membre G7 se declara "pregatite sa lucreze" cu Rusia pentru rezolvarea conflictului sirian
Statele membre G7 s-au declarat sambata 'pregatite sa lucreze' cu Rusia, aliat al regimului de la Damasc, pentru a gasi o solutie politica la conflictul sirian "Consideram ca exista o ocazie sa punem capat acestei crize tragice. Vom depune toate eforturile" pentru a opri conflictul, se arata in declaratie, care reitereaza necesitatea unui "proces politic incluziv sub egida ONU".
"Daca Rusia este pregatita sa isi foloseasca influenta in mod pozitiv, suntem pregatiti sa lucram cu ea pentru a rezolva conflictul, cautam o reglementare politica", scriu statele membre G7 — SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Canada si Japonia.
"Suntem pregatiti sa contribuim la reconstructie, odata ce va incepe o tranzitie politica credibila", adauga statele mentionate, exprimandu-si speranta ca Acordurile de la Astana "vor contribui concret la reducerea violentelor".
Rusia si Iranul, aliati ai regimului sirian, si Turcia, sustinatoare a rebelilor, au mediat un proces de incetare a focului in Siria, la care nu participa si tarile occidentale. In paralel, un proces de negociere intre partile implicate in conflictul sirian este in derulare la Geneva, sub egida ONU.
G7 a cerut "punerea in aplicare a unui armistitiu real, incetarea folosirii de arme chimice, accesul imediat la ajutor umanitar si eliberarea persoanelor inchise in mod arbitrar, precum si acces la inchisorile" regimului. Razboiul din Siria a facut peste 320.000 de morti si milioane de refugiati din 2011.
Liderii G7 se declara dispusi sa impuna sanctiuni suplimentare Rusiei
Liderii G7 s-au declarat dispusi sambata sa impuna sanctiuni suplimentare vizand Rusia, pe care o acuza pentru conflictuul ucrainean, potrivit declaratiei finale a summitului de la Taormina, din Sicilia, relateaza AFP."Sanctiunile vor putea fi ridicate atunci cand Rusia isi va respecta angajamentele. De asemenea, suntem pregatiti sa luam masuri restrictive suplimentare impotriva Rusiei, daca va fi necesar”, se arata in comunicatul ce adopta un ton deosebit de ferm.
Moscova a fost suspendata din G8 dupa ce a anexat peninsula ucraineana Crimeea, in 2014. De asemenea, tara este vizata de sanctiuni economice pentru implicarea in conflictul din estul Ucrainei, soldat cu peste 10.000 de morti in trei ani.
Rusia neaga ca ar sustine rebelii separatisti prorusi care se lupta cu trupele ucrainene, insa G7 a reiterat clar acuzatiile care o vizeaza. “Subliniem responsabilitatea Federatiei Ruse in conflict si rolul pe care trebuie sa il joace pentru a reinstaura pacea si stabilitatea”, au afirmat liderii organizatiei, reluand condamnarea “anexarea ilegala a Crimeei”.
Chestiunea sanctiunilor vizand Rusia este ridicata in mod regulat, iar pozitia americana in acest dosar a ridicat semne de intrebare.Ridicarea sanctiunilor este legata de aplicarea de catre Rusia a acordurilor de pace de la Minsk, semnate in 2015, a amintit G7.
Liderii celor mai dezvoltate sapte economii din lume si-au exprimat, insa, diviziunea privind clina, Statele unite fiind inflexibile si refuzand sa isi exprime sustinerea fata de Acordul de la Paris pentru combaterea incalzirii climatice.“Discutia a fost franca, poate mai franca decat la summiturile precedente”, a recunoscut seful Guvernului italian, Paolo Gentiloni, a carui tara asigura in prezent presedintia G7.
Insa, in pofida presiunilor repetate din partea europenilor (Germania, Franta, Italia, Marea Britanie si UE), a Canadei si Japoniei, Donald Trump nu a cedat."Statele Unite ale Americii sunt in curs de reevaluare a politicii lor privind schimbarea climatica si privind Acordul de la Paris si, in consecinta, nu sunt in masura sa se alature consensului in acest subiect”, se arata in declaratia finala.
“Luand act de acest proces, sefii de stat si de Guvern din Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia si Marea Britanie, precum si Comisia Europeana isi reafirma angajamentul fata de implementarea rapida a Acordului de la Paris”, se adauga in text.
In concluzie, declaratia finala a summitului, ce a inceput vineri in celebra statiune balneara din Sicilia, constata lipsa de unitate privind incalzirea climatica – o premiera dupa zecile de comunicate G7 in care se afirma necesitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera.
"Voi lua o decizie finala privind Acordul de la Paris saptamana viitoare!”, a scris pe Twitter presedintele american, la incheierea summitului.
Desi unele delegatii au incercat sa minimalizeze aceasta decizie amanata, cancelarul german Angela Merkel a fost mult mai directa. “Toate discutiile privind clima au fost foarte dificile, ca sa nu spune nesatisfacatoare”, a spus sefa Guvernului de la Berlin. “Avem o situatia de sase contra unul, ceea ce inseamna ca nu exista nici un indiciu daca Statele Unite vor ramane sau nu in Acordul de la Paris”, a spus ea.
"Rezultatul summitului G7 arata cat de izolat este Trump in privinta climei”, a subliniat Greenpeace intr-un comunicat, salutand angajamentul celorlalte sase tari.
COMERTUL INTERNATIONAL
Intr-un alt subiect spinos de pe agenda, comertul international, liderii G7 au reusit sa mentina SUA intr-un cadru multilateral, in pofida tendintelor catre protectionism ale lui Donald Trump.Ei au reusit chiar sa ajunga la un acord pentru a lupta impotriva protectionismului si a relelor practici comerciale, intr-o formula echilibrata, care ia in calcul si preocuparea SUA pentru un comert corect si echilibrat.
Ziua de sambata a inceput cu o reuniune cu liderii din cinci tari africane : Niger, Nigeria, Etipia, Kenya si Tunisia. Vineri, liderii G7 au ajuns la un acord privind lupta impotriva terorismului, dupa atentatul sangeros de la Manchester, soldat cu 22 de morti si zeci de raniti.
Grupul celor mai dezvoltate economii din lume au semnat o declaratie comuna in care au intensificat presiunea asupra furnizorilor de internet si administratorilor retelelor de socializare sa lupte mai mult impotriva continutul radical.G7 si-a exprimat ingrijorarea si in legatura cu intoarcerea combatantilor straini.