Donald Trump a încercat, fără succes, sabotarea lansării volumului despre viața sa
Donald Trump a încercat, fără succes, să oprească lansarea unei cărţi care i-ar putea strica imaginea.
Într-un gest de sfidare, editura a devansat evenimentul, aşa că, în loc să între în librării marţi, cum era prevăzut, volumul va fi disponibil de vineri.
Cartea îl descrie pe preşedintele american drept un bătrân uituc, paranoic şi care nu şi-a dorit de fapt să ajungă șef la Casă Albă.
Printre altele, aflăm şi explicaţia pentru culoarea portocalie a părului şi coafură cel puţin originală.
Donald Trump a fost ironizat îndelung pentru părul lui, dar nimeni nu ştia cu precizie ce ascunde claia blond-portocalie de pe capul preşedintelui. Potrivit Ivankăi Trump, tatăl ei şi-a făcut o operaţie de reducere a scalpului, ca să scape de chelie, dar n-a reuşit în totalitate. Aşa că părul din spate şi din părţi e adunat şi aşezat astfel încât să mascheze calviţia, apoi e dat din belşug cu fixativ. Iar nuanţa uneori portocalie se explică prin faptul că Donald Trump nu are răbdare să ţină suficient vopseaua pe păr.
Dincolo de picanterii, cartea jurnalistului Michael Wolff ridică întrebări despre capacitatea lui Trump de a-şi îndeplini funcţia, creând imaginea unui om bătrân, pe care mintea începe să-l cam lase. Nu-şi mai recunoaşte prietenii vechi şi are probleme grave de memorie, repetând aceleaşi poveşti la interval de 10 minute, scrie autorul. "Ridicol!" - a reacţionat Casă Albă.
Sarah Huckabee Sanders, purtător de cuvânt al Casei Albe:"E ruşinos şi ridicol. Dacă nu era apt, probabil că n-ar fi fost aici şi nu ar fi învins cel mai bine pregătiţi candidaţi pe care i-a avut vreodată Partidul Republican. E un lider incredibil de puternic şi de bun."
În campania electorală - se precizează în carte - consilierii săi au fost nevoiţi să-l înveţe lucruri de bază despre Constituţie. De altfel, el nu şi-ar fi dorit să câştige alegerile, iar victoria ar fi fost o surpriză. Întâi nu i-a venit să creadă, apoi a fost oripilat, în timp ce soţia lui a început să plângă.
Sarah Huckabee Sanders, purtător de cuvânt al Casei Albe:"Preşedintele, Prima Doamnă, familia lui nu s-ar fi supus acestui proces dacă n-ar fi crezut că pot câştiga şi dacă n-ar fi vrut să câştige. E una dintre cele mai ridicole afirmaţii din carte."
Poate cea mai periculoasă afirmaţie din carte e însă una făcută de Steve Bannon, fosta "mâna dreapta" a lui Trump. El a descris întâlnirea lui Trump Junior cu mai mulţi ruşi, în campania electorală, drept "nepatriotică" şi chiar o "trădare".
Întâlnirea este unul dintre contactele cu Rusia anchetate de un procuror special. Nu e singură afirmaţie din carte atribuită lui Bannon, aşa că liderul american l-a acuzat că şi-a pierdut minţile şi l-a ameninţat cu un proces.
Cartea citează o mulţime de prieteni şi colaboratori apropiaţi ai lui Trump care ar fi spus despre el că e nebun sau prost. Dar toţi au negat public. Şi Tony Blair a negat public că - în campania electorală - l-ar fi avertizat pe Trump că echipa să este spionată de MI6. Pe de altă parte, autorul cărţii nu are cea mai solidă reputaţie în presă.
Brian Stelter, corespondent CNN:"În fragmentele pe care le-am văzut până acum din noua sa carte, am găsit câteva erori factuale relativ minore, dar totuşi erori. Când vezi aşa ceva, îţi pui întrebări asupra întregului conţinut. Dar cartea conţine afirmaţîi foarte grave pe care sursele nu le retrag."
Şi, în timp ce respinge în bloc afirmaţiile din carte, Casă Albă ia totuşi măsuri - le-a interzis angajaţilor accesul în clădire cu propriile telefoane, urmând să le folosească doar pe cele de serviciu.