Țara care a renunțat la dolarul american după ce a fost criticată de Donald Trump
Decizia a fost luată la o zi după declarațiile dure făcute de președintele Donald Trump .
La o zi după ce președintele Donald Trump a criticat aspru pe Twitter Pakistanul pe motiv că Islamabadul „minte” în privința teroriștilor, Pakistanul anunță că renunță la dolarul american în schimburile comerciale cu China, relatează CNBC.
La 24 de ore după ce Donald Trump a amenințat că va tăia ajutorul financiar pe care SUA îl acordă Pakistanului, pe motiv că autoritățile de aici „mint” și oferă „foarte puțin ajutor” pentru a „vâna teroriștii din Afganistan”, Islamabadul se răzbună. Banca Centrala a Pakistanului anunță că înlocuiește dolarul cu yuan-ul în schimburile comerciale cu China.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În aceeași zi, Ministru de Externe al Chinei a apărat eforturile anti-teroriste ale Islamabadului și a îndemnat comunitatea internațională să recunoscă acest lucru. China a promis Pakistanlui investiții de 57 de miliarde de dolari în energie și infrastructură în cadrul megaproiectului Belt and Road, considerat ca fiind refacerea Drumului Mătăsii.
„Statele Unite a acordat, în mod prostesc, Pakistanului peste 33 de miliarde de dolari în ultimii 15 ani, iar ei în schimb nu ne-au dat nimic mai mult decât mincini și amăgire, luându-ne liderii drept fraieri. Le-au acordat un mediu sigur teroriștilor pe care noi în vânăm în Afganistan. Gata!”, a scris Donald Trump pe Twitter pe 1 ianuarie.
În replică, Ministrul pakistanez de Externe, Khawaja Asif, a afirmat că Trump încearcă să dea vina pe Pakistan pentru eșecul său în a finaliza războiul din Afganistan.
„Trump e dezamăgit de înfrângerea Statelor Unite în Afganistan și acesta este singurul motiv pentru care aruncă cu acuzații spre Pakistan. Deja am spus Statelor Unite că nu vom face mai mult, așa că amenințarea lui Trump nu are nicio importanță. Pakistanul este pregătit să ofere în mod public toate informațiile despre ajutorul financiar primit din partea americanilor”, a spus șeful diplomației pakistaneze, pentru un post de televiziune.
Mai mult de atât, ambasadorul Statelor Unite la Islamabad a fost convocat să dea explicații pentru mesajul președintelui Donald Trump.
La rândul său, ministrul Apărării, Khurram Dastagir, a promis să apere suveranitatea țării sale. Totodată, premierul pakistanez Shahid Khaqan Abassi a convocat Comitetul pentru Securitate Națională – din care fac parte șefii Armatei, Forțelor Navale și Aeriene, serviciilor de informații și alți miniștri – pentru a discuta, marți, despre ce este de făcut în continuare.
„Întrevederea Comitetului pentru Securitate Națională este esențială pentru Guvernul pakistanez, întrucât va veni cu un răspuns ferm împotriva a ceea ce califică drept o declarație irațională și iresponsabilă a președintelui Statelor Unite”, a relatat corespondentul Al Jazeera.
Tensiuni între cele două state
Relațiile americano-pakistaneze s-au deteriorat de când Administrația Trump a instituit un curs de acțiune dur în ceea ce privește situația din Afganistan. Săptămâna trecută, Armata pakistaneză a avertizat SUA cu privire la posibilitatea de a lua măsuri unilaterale împotriva unei grupări armate care se află pe teritoriul țării.
În luna decembrie, într-o vizită la cea mai mare bază militară americană din Afganistan, vicepremierul Mike Pence spunea că „Trump a notificat Pakistanul”.
Un oficial al Consiliului Național de Securitate al SUA a declarat, luni, că Adminstrația Trump nu intenționează să trimită un ajutor de 255 de milioane de dolari Pakistanului, „în vremuri ca acestea”. Mai mult, Casa Albă „va continua să analizeze nivelul de cooperare” cu acest stat, relatează The Guardian.