Donald Trump, despre deschiderea discuțiilor dintre Seul și Phenian: „Ar fi avut loc, dacă n-aș fi fost eu ferm?”


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 04 Ianuarie 2018 14:31
Categorie: Stiri externe
donald trump

Președintele american Donald Trump a afirmat, joi, că discuțiile dintre Seul și Phenian reprezintă „un lucru bun”. Totodată, el a sugerat că apropierea dintre cele două state este rezultatul atitudinii sale ferme față de regimul lui Kim Jong-un.

„Cu toţi aceşti 'experţi' rataţi care îşi dau cu părerea, oare cineva crede cu adevărat că ar fi avut loc discuţii şi un dialog între Coreea de Nord şi Coreea de Sud dacă eu nu aş fi fost ferm, puternic şi gata să angajez toată 'puterea' noastră împotriva Nordului? Sunt nişte idioţi, însă discuţiile sunt un lucru bun”, a scris Donald Trump, joi dimineața, pe contul său de Twitter. 

În urmă cu două zile, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, s-a arătat în mod clar mult mai rezervată, estimând că acest dialog riscă să fie doar „o cârpeală” dacă nu va viza interzicerea „tuturor armelor nucleare în Coreea de Nord”, informează AFP, citat de Agerpres.

Phenianul şi-a înteţit în ultimele luni tirurile cu rachete balistice şi a întreprins un al şaselea test nuclear. Ca reacţie, Consiliul de Securitate al ONU a impus mai multe serii de sancţiuni împotriva Phenianului.

Însă anul 2018 a debutat pe o tonalitate diferită, cu o dorinţă aparentă de aplanare. Cele două Corei au repus miercuri în funcţiune o linie telefonică roşie transfrontalieră, închisă din 2016, după ce liderul nord-coreean Kim Jong-Un a evocat o participare a ţării sale la Jocurile Olimpice de Iarnă care vor avea loc în februarie la Pyeonghang, în Coreea de Sud. Seulul a răspuns acestei deschideri în dosarul olimpic, propunând organizarea unor discuţii la nivel înalt la 9 ianuarie, pentru prima dată din 2015.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO