Doi foşti premieri, duşmani declaraţi, revendică fiecare victoria în alegerile din Pakistan. Unul este la închisoare
Foştii prim-miniştri pakistanezi Nawaz Sharif şi Imran Khan, duşmani declaraţi, şi-au proclamat fiecare, vineri, victoria în alegerile marcate de rezultate întârziate şi de atacuri ale militanţilor, aruncând ţara într-o nouă confuzie politică.
Partidul lui Nawaz Sharif a obţinut cele mai multe mandate în alegerile care au avut loc joi, dar susţinătorii lui Imran Khan, care în prezent este încarcerat şi condamnat la ani grei de închisoare, au candidat ca independenţi, şi nu ca un singur bloc, după ce partidului său i-a fost interzis accesul la urne, iar ei au obţinut cele mai multe mandate în total.
Alegerile au avut loc pentru 265 de locuri în adunarea naţională, iar un partid politic are nevoie de 133 de locuri pentru o majoritate simplă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Sharif a făcut anunţul în momentul în care se anunţaseră rezultatele pentru mai mult de trei sferturi din cele 265 de locuri ale parlamrntului, la mai bine de 24 de ore de la încheierea scutinului de joi, zi în care 28 de persoane au fost ucise în atacuri ale militanţilor.
Sharif a declarat că partidul său va discuta cu alte grupuri pentru a forma un guvern de coaliţie.
Analiştii au prognozat că s-ar putea să nu existe un câştigător clar, ceea ce ar adăuga noi probleme într-o ţară care se străduieşte să se redreseze după o criză economică, în timp ce se confruntă cu militantismul în creştere într-un mediu politic profund polarizat.
În acelaşi timp, rezultatele au arătat că independenţii, majoritatea susţinuţi de Khan, au câştigat cele mai multe locuri - 98 din cele 245 numărate până vineri la ora 18.30 GMT (20.30, ora României). Liga Musulmană Pakistaneză a lui Sharif, PML-N, a obţinut 69, în timp ce Partidul Popular Pakistanez al lui Bilawal Bhutto Zardari, fiul premierului asasinat Benazir Bhutto, a obţinut 51. Restul au fost câştigate de partide mici şi de alţi independenţi.
„Liga musulmană pakistaneză este astăzi, după alegeri, cel mai mare partid din ţară şi este de datoria noastră să scoatem această ţară din vârtej”, a declarat Sharif în faţa unei mulţimi de susţinători adunaţi în faţa casei sale din oraşul Lahore, situat în estul ţării. „Oricine a obţinut mandatul, indiferent dacă sunt independenţi sau partide, noi respectăm mandatul pe care l-au obţinut”, a spus el. „Îi invităm să stea alături de noi şi să ajute această naţiune rănită să se pună pe picioare”, a îndemnat Sharif.
Khan revendică victoria din închisoare cu ajutorul inteligenței artificiale
Partidul lui Imran Khan, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), a lansat un mesaj audio-vizual creat cu ajutorul inteligenţei artificiale şi distribuit pe contul său de X. În mesaj, Khan, în vârstă de 71 de ani, a respins revendicarea victoriei lui Sharif, şi-a felicitat susţinătorii pentru „câştigarea” alegerilor şi i-a îndemnat să sărbătorească şi să îşi apere votul. „Am avut încredere că veţi ieşi cu toţii la vot - şi v-aţi onorat această încredere, iar prezenţa voastră masivă la vot a şocat pe toată lumea”, se arată în mesaj. Khan adăugă că nimeni nu va accepta revendicarea victoriei lui Sharif, pentru că el a câştigat mai puţine locuri şi pentru că au existat fraude la vot.
Fostă vedetă a cricketului, Imran Khan se află în închisoare din august şi a fost condamnat de trei ori în şase zile, în perioada premergătoare scrutinului, la 10, 14 şi respectiv şapte ani de închisoare în cazuri legate de secrete de stat, corupţie şi căsătorie ilegală.
Un consilier de rang înalt al lui Khan a declarat că liderii PTI vor purta discuţii între ei şi se vor întâlni cu Khan în închisoare, sâmbătă, pentru a discuta rezultatele, a relatat Geo News.
Membrii independenţi nu pot forma un guvern pe cont propriu în cadrul sistemului electoral complex din Pakistan, dar independenţii au opţiunea de a se alătura oricărui partid după alegeri.
Nawaz Sharif, în vârstă de 74 de ani, fost premier de trei ori, s-a întors la sfârşitul anului trecut din exilul autoimpus de patru ani în Marea Britanie, după ce la rândul lui participase la ultimele alegeri dintr-o celulă de închisoare în urma unei condamnări pentru corupţie. El era considerat favorit pentru a conduce ţara, după ce a pus capăt unui conflict de lungă durată pe care îl avea cu puternica armată pakistaneză.
Rezultatele votului au fost anunţate cu o neobişnuită întârziere, lucru pe care guvernul interimar l-a pus pe seama suspendării serviciilor de telefonie mobilă - o măsură de securitate înaintea alegerilor. Indicele bursier de la Karachi şi obligaţiunile suverane ale Pakistanului au scăzut din cauza incertitudinii.
Era de aşteptat ca principala bătălie electorală să se desfăşoare între candidaţii susţinuţi de Khan, al cărui partid PTI a câştigat ultimele alegeri naţionale, şi PML-N.
Politica, influențată de puternica armată a țării
Khan consideră că puternica armată se află în spatele unei represiuni menite să îi anihileze partidul, în timp ce analiştii şi adversarii spun că Sharif este susţinut de generali. Khan a fost înlăturat la putere în 2022 după ce s-a certat cu puternica armată a ţării.
Armata a dominat ţara - înarmată nuclear - fie direct, fie indirect, în cei 76 de ani de independenţă faţă de Marea Britanie, dar de câţiva ani susţine că nu se amestecă în politică.
Analiştii spun că un guvern de coaliţie va trebui să facă faţă multiplelor provocări - cea mai importantă fiind căutarea unui nou program de salvare de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) după ce actualul acord expiră în trei săptămâni.
Un guvern de coaliţie „ar fi probabil instabil, slab”, iar „marele perdant va fi armata”, a declarat Marvin Weinbaum, director de studii pentru Afganistan şi Pakistanul la Middle East Institute din Washington. „Pentru că armata şi-a pus într-adevăr în joc reputaţia mizând pe capacitatea de a obţine acest vot”, a subliniat analistul. Aşteptărle erau ca alegerile să ajute la rezolvarea crizelor cu care se confruntă Pakistanul, dar un rezultat fracturat „ar putea foarte bine să fie baza unei expuneri şi mai profunde la forţe care ar crea instabilitate”, a arătat el.
Ce spune armata despre scrutin
Şeful armatei pakistaneze a felicitat sâmbătă ţara pentru „desfăşurarea cu succes” a alegerilor naţionale, afirmând că naţiunea are nevoie de „mâini ferme” pentru a trece peste politica de „anarhie şi polarizare”.
Şeful Statului Major al armatei pakistaneze „doreşte ca aceste alegeri să aducă stabilitate politică şi economică şi să se dovedească a fi un vestitor al păcii şi prosperităţii pentru iubitul nostru Pakistan”, a declarat şeful armatei, Asim Munir, într-un comunicat difuzat de biroul de presă al armatei.
SUA, Londra și UE reacționează
Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană şi-au exprimat vineri, separat, îngrijorarea cu privire la procesul electoral din Pakistan, în urma votului de joi, şi au cerut o anchetă privind neregulile semnalate.
Declaraţia ministrului britanic de externe, David Cameron, a remarcat „îngrijorările serioase cu privire la corectitudinea şi lipsa de incluziune a alegerilor”.
Atât SUA, cât şi UE au menţionat acuzaţii de interferenţă, inclusiv arestări ale activiştilor, şi au adăugat că afirmaţiile despre existenţa unor nereguli, intervenţii şi fraude ar trebui să fie investigate pe deplin.
În declaraţia sa, UE remarcă „lipsa unor condiţii de concurenţă echitabile”, atribuind acest lucru „imposibilităţii unor actori politici de a participa la alegeri” şi restricţiilor privind libertatea de întrunire, libertatea de exprimare şi accesul la internet.
Departamentul de Stat al SUA a afirmat că au existat „restricţii nejustificate” asupra libertăţilor de exprimare şi de întrunire, menţionând totodată violenţele şi atacurile asupra jurnaliştilor.
Unii congresmeni americani, precum reprezentanţii democraţi din SUA Ro Khanna şi Ilhan Omar, şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea, Khanna afirmând că „armata intervine şi manipulează rezultatul”. Atât Khanna, cât şi Omar au cerut Departamentului de Stat să nu recunoască niciun câştigător până când nu se vor efectua investigaţii cu privire la acuzaţiile de nereguli electorale.
Michael Kugelman, directorul Institutului pentru Asia de Sud din cadrul think tank-ului Wilson Center din Washington, a declarat că atât declaraţiile UE, cât şi cele ale Departamentului de Stat al SUA au fost „relativ blânde, având în vedere amploarea mare a fraudelor care au avut loc”.
La începutul acestei săptămâni, biroul ONU pentru drepturile omului a denunţat violenţele împotriva partidelor politice şi a candidaţilor. Acesta şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la "un comportament tipic de hărţuire, arestări şi detenţii prelungite ale liderilor şi susţinătorilor" partidului lui Khan.
UE, SUA şi Marea Britanie au declarat că vor colabora cu următorul guvern, dar nu au felicitat niciun candidat sau partid.
Biroul de Externe pakistanez a replicat sâmbătă criticilor internaţionale, afirmând că acestea ignoră „faptul incontestabil” că Pakistanul a desfăşurat alegerile cu succes.