Documente secrete ale guvernului britanic, descoperite într-o stație de autobuz. Cum au escaladat tensiunile cu Rusia
La câteva zile după incidentul cu distrugătorul HMS Defender al Marinei Regale britanice din Marea Neagră, ies la iveală noi detalii.
Mai multe documente clasificate ale Ministerului britanic al Apărării, aproximativ 50 de pagini, legate de acest incident, au fost găsite într-o stație de autobuz din Kent, transmite BBC.
Documentele susțin că traseul navei a fost o decizie calculată a guvernului britanic de a demonstra sprijinul pentru Ucraina, în ciuda posibilelor riscuri.
Sursa citată relatează că fusese luat în considerare un eventual răspuns agresiv din partea Rusiei.
"Aşa cum publicul se poate aştepta, Ministerul Apărării planifică cu precauţie", ceea ce "include o analiză a tuturor factorilor potenţiali care afectează deciziile operaţionale", a subliniat purtătorul de cuvânt cu privire la subiectul legat de HMS Defender.
Operaţiunea, denumită "Op Ditroite", fusese abordată lunea trecută de înalţi responsabili din Apărare, care se aşteptau la un "salut de bun venit" din partea forţelor ruse.
"Trecând de la o activitate defensivă la una operaţională, este foarte probabil ca interacţiunile cu marina şi cu aviaţia ruseşti să devină mai frecvente şi mai asertive", se menţionează într-unul dintre texte.
Conform documentelor, fusese luată în calcul şi o cale alternativă, care să ţină distrugătorul HMS Defender departe de apele controversate.
Aceasta ar fi dus la evitarea unei posibile situaţii conflictuale cu Rusia, dar ar fi putut fi prezentat de Rusia şi drept o dovadă că "Marea Britanie s-a speriat şi a fugit", ceea ce ar permite Moscovei să susţină că Londra a acceptat tardiv revendicările Moscovei asupra apelor teritoriale ale Crimeii, potrivit media citate.
Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a precizat că un angajat a raportat pierderea documentelor sensibile, adăugând: „Ar fi nepotrivit să facem mai multe comentarii”.
Pachetul de documente mai include și actualizări referitoare la campaniile de export de arme, inclusiv observații cu privire la zonele în care Regatul ar putea concura cu aliații europeni.
Situația trupelor din Afganistan
Un alt document, adresat secretarului privat al ministrului Ben Wallace, marcat cu „Secret, doar pentru britanici”, vine cu recomandări sensibile pentru prezența militară a Regatului Unit în Afganistan, după încheierea operațiunii NATO. Acesta discută o cerere americană de asistență britanică în mai multe domenii specifice și abordează întrebarea dacă forțe speciale britanice vor rămâne în Afganistan după retragerea completă.
Miercuri, peste 20 de avioane rusești și două nave de pază de coastă au urmărit distrugătorul HMS Defender în timp ce naviga la aproximativ 19 mile în largul coastei Crimeei.
Ministerul Apărării din Moscova a declarat că o navă de patrulare a tras focuri de avertizare și un avion a aruncat bombe în calea distrugătorului, dar guvernul britanic a negat afirmațiile.