Ce mișcări importante face Rusia la câteva zile după incidentul cu distrugătorul britanic

Rusia steag
Shutterstock

La câteva zile după incidentul cu distrugătorul HMS Defender al Marinei Regale britanice, Rusia face noi mișcări.

A a transferat trei avioane strategice de patrulare maritimă şi de luptă antisubmarin Tupolev Tu-142, din cadrul Forţelor aeriene ale marinei ruse, în oraşul Eisk, situat pe ţărmul golfului Taganrog (regiunea Krasnodar, sudul ţării), relatează vineri publicaţia rusă Moskovski komsomoleţ, citând mai multe site-uri specializate în urmărirea traficului aerian.

Portalul Avia.pro, apropiat armatei ruse, precizează că cele trei Tu-142 au fost trimise în sudul Rusiei de la baza aeriana Kipelovo a Flotei Nordului.

Transferul acestor avioane la Eisk, situat lângă Marea Azov, poate fi considerat un răspuns la incidentul din 23 iunie în largul coastei Crimeii cu un distrugător britanic, notează ziarul citat.

În plus, săptămâna viitoare urmează să înceapă exerciţiile NATO - Sea Breeze 2021 - în Marea Neagră, iar cele trei Tu-142 vor putea să supravegheze zona de desfăşurare a manevrelor Alianţei, conform aceluiaşi ziar.

Citește și
merkel putin
Merkel: UE trebuie să stabilească un ''contact direct'' cu Rusia şi cu Vladimir Putin
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului Claudiu Pasăre că „visează miliarde”

Unele publicaţii ucrainene, care au preluat informaţia, subliniază că oraşul Eisk, unde au fost trimise avioanele de patrulare pe distanţe mari, se află la numai 70 de km de portul ucrainean Mariupol.

Tu-142 este destinat distrugerii submarinelor nucleare. În marina rusă, acest tip de avioane este utilizat în principal pentru recunoaştere vizuală şi electronică, precum şi în operaţiuni de căutare şi salvare. Viteza sa maximă poate atinge 855 km/ oră, iar raza sa de acţiune este de aproximativ 5.200 km.

Exerciţii militare în Marea Mediternană

 

În același timp, armata rusă a lansat, vineri, manevre militare de mare anvergură în Marea Mediterană cu avioane de luptă capabile să transporte rachete hipersonice, o altă demonstraţie de forţă în plină creştere a tensiunilor ca urmare a unui incident cu un distrugător britanic în Marea Neagră, relatează portalul de informaţii militare 45enord.ca.

Moscova a declarat că una dintre navele sale de război trăsese focuri de avertisment şi că unul din avioanele sale de luptă aruncase bombe în calea distrugătorului britanic HMS Defender miercuri pentru a-l forţa să părăsească o zonă din apropierea Crimeii pe care Rusia o revendică drept fiind în apele sale teritoriale.

Marea Britanie a dezminţit această relatare, insistând asupra faptului că nava sa nu a fost ţinta unor tiruri şi a declarat că aceasta naviga în apele ucrainene.

Exerciţiile ruse au început vineri în Mediterana orientală, în timp ce un grup aeronaval britanic se află în regiune. Mai devreme în cursul acestei săptămâni, avioane vânătoare F-35 britanice şi americane de pe portavionul HMS Queen Elizabeth au efectuat misiuni împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

În Orientul Mijlociu, Rusia desfăşoară o campanie militară în Siria din septembrie 2015, ceea ce i-a permis regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad să reia controla asupra celei mai mari părţi a ţării după un război civil devastator care a început în 2011.

Potrivit planului exerciţiului, cinci nave ale Marinei ruse (între care crucişătorul lansator de rachete Moskva, fregatele Admiral Essen şi Admiral Makarov), precum şi două submarine Starâi Oskol şi Rostov pe Don, cu avioanele antisubmarin Tu-142 MK, Il-38, bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu-22M3 şi avioane MiG-31K vor efectua misiuni de antrenament de luptă pentru a asigura securitatea bazei aeriene ruse de la Hmeimim şi a centrului logistic al marinei ruse de la Tartus, indică un comunicat emis vineri de Ministerul rus al Apărării.

În cursul exerciţiilor comun al forţelor formaţiunii operaţionale permanente a Marinei ruse în Marea Mediterană şi a aviaţiei Forţelor aerospaţiale ruseşti, două avioane de luptă MiG-31K şi un avion antisubmarin Il-38 au zburat de pe aerodromurile ruseşti spre baza aeriană rusă de la Hmeimim, în Siria, arată comunicatul citat, care precizează clar că aparatele MiG-31K pot utiliza ultimul model de rachete hipersonice "Kinjal".

Este pentru prima oară când avioane de luptă capabile să transporte rachete "Kinjal" sunt desfăşurate în afara frontierelor Rusiei. Armata rusă afirmă că rachetele "Kinjal" au o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului şi o rază de acţiune până la 2.000 de kilometri.

Bombardierele cu rază lungă de acţiune supersonice Tu-22M3, cu capacitate nucleară, au fost desfăşurate pentru prima oară în Siria luna trecută în cursul unei demonstraţii a unei prezenţe militare ruse crescute în Mediterana. Totodată, potrivit Ministerului rus al Apărării, ele îşi vor efectua partea lor de zboruri de antrenament deasupra Mării Mediterane.

Baza aeriană de la Hmeimim, în provincia siriană de coastă Latakia, serveşte drept placă turnantă principală pentru operaţiunile Moscovei în Siria.

Armata rusă a modernizat pista de la Hmeimim pentru a primi bombardiere grele şi a construit o a doua pentru a-şi extinde operaţiunile de acolo.

Rusia a mărit şi modificat de asemenea o bază navală în portul sirian Tartus, singura instalaţie de acest tip pe care Moscova o deţine în prezent în afara fostei Uniuni Sovietice.

Armata rusă a crescut numărul şi raza exerciţiilor sale în plină amplificare a tensiunilor în relaţiile sale cu Occidentul, relaţii care au scăzut la cel mai jos nivel de la Războiul rece, după anexarea de către Moscova în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea.

În cadrul eforturilor preşedintelui Vladimir Putin de întărire a armatei, marina rusă a relansat în ultimii ani practica din perioada sovietică de a-şi trimite constant nave de război în Mediterana.

Adresându-se jurnaliştilor duminica trecută la bordul portavionului HMS Queen Elizabeth, comandorul Steve Moorhouse, a declarat la rândul său că Mediterana orientală a devenit mai "aglomerată şi disputată" odată cu importanta prezenţă militară rusă în Siria, ceea ce duce la întâlniri regulate cu nave şi avioane de război ruseşti. Comandorul a afirmat de asemenea că o navă de război rusească s-a apropiat la mai puţin de 10 km de portavion.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Citește și...
VIDEO. Rusia a publicat imagini cu
VIDEO. Rusia a publicat imagini cu "alungarea" distrugătorului britanic Defender

Ministerul rus al apărării a difuzat imagini, de la ceea ce a numit "alungarea" distrugătorului britanic Defender, din apele Crimeii, pe care Rusia le consideră "apele sale teritoriale".

Merkel: UE trebuie să stabilească un ''contact direct'' cu Rusia şi cu Vladimir Putin
Merkel: UE trebuie să stabilească un ''contact direct'' cu Rusia şi cu Vladimir Putin

Angela Merkel a declarat joi că UE trebuie să stabilească un "contact direct" cu Rusia şi cu preşedintele Vladimir Putin şi în acelaşi timp să creeze mecanisme pentru a răspunde la "provocările şi atacurile hibride" ale Moscovei, informează AFP.

Forţele ruse au tras focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic. Marea Britanie neagă incidentul
Forţele ruse au tras focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic. Marea Britanie neagă incidentul

O navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice, după ce acesta a intrat în apele ruseşti din Marea Neagră, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării, citat de TASS.

Recomandări
VIDEO. Campania electorală oficială din Timișoara a început cu scandal. Îmbrânceli și țipete cu membrii USR și aliații AUR
VIDEO. Campania electorală oficială din Timișoara a început cu scandal. Îmbrânceli și țipete cu membrii USR și aliații AUR

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare a început oficial în Timișoara cu un ... scandal.  

SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România. Proiectilele vor înarma aeronavele F-16 Falcon
SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România. Proiectilele vor înarma aeronavele F-16 Falcon

SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România, evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari. Achiziţia va asigura înzestrarea aeronavelor multirol F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române.

Câți români spun că vor să meargă la vot pe 9 iunie. „Vom avea un val destul de consistent de tineri”
Câți români spun că vor să meargă la vot pe 9 iunie. „Vom avea un val destul de consistent de tineri”

Vineri începe campania electorală pentru alegerile locale și cele europarlamentare. Aproape 90 la sută dintre români știu că acestea sunt organizate pe 9 iunie.