Documentar RTL, filmat in Romania si Germania: cum au ajuns medicamentele cumparate de la noi sa coste dublu in tarile vecine


Ultimul update: Marti 01 August 2017 07:08
Data publicarii: Sambata 29 Iulie 2017 08:48
Categorie: Stiri externe

Daca ai nevoie de medicamente in Germania, te duci la farmacie si le obtii cel tarziu a doua zi. Dar lucrurile nu stau deloc asa in Romania.

Au constatat si jurnalistii de la televiziunea RTL, care au difuzat o ancheta, filmata in cele doua tari, dupa 9 luni de documentare.

Au descoperit si o cauza. Profitand de lipsa restrictiilor legale, companiile de import nemtesti cumpara medicamente din Romania, Bulgaria sau Grecia, unde sunt mult mai ieftine, si le duc in Germania, unde le vand la preturi mult mai mari.

Dar consecintele pentru pacientii romani pot fi dramatice.

Acest tata, identificat de RTL doar cu prenumele, Dumitru, a primit din Germania medicamentul de care fiul sau, bolnav de epilepsie, are nevoie disperata. In Romania i-a fost imposibil sa-l gaseasca: "Este o problema de viata si de moarte. Daca copilul nu mai face tratament cu acest medicament, risca sa se sufoce in somn. De un an de zile, dupa ce i-a marit doctorul doza, nu am mai avut probleme cu el. Si, ca sa-i treaca boala pe care o are, trebuie sa faca tratament cu acest medicament cinci ani de zile."

Dumitru a dorit sa-si pastreze anonimatul. In acelasi timp insa, vrea sa atraga atentia asupra problemei cu care se confrunta multi romani - lipsa unor medicamente, uneori vitale, din farmaciile noastre.

O jurnalista de origine romana de la RTL, insotita de un reprezentant al unui institut de cercetare, care a contribuit la ancheta, s-au convins ca medicamentul respectiv este de negasit in farmacii.

Jurnalistii germani au descoperit rapid cauza acestei situatii, diferentele de pret cu care se vand medicamente pentru boli grave, inclusiv oncologice, in diverse tari din Uniunea Europeana.

De pilda, un medicament crucial pentru cei care sufera de cancer costa in Romania 279,4 euro. In Grecia, cu 20 de euro mai mult, iar in Bulgaria peste 318 euro. Dar in Germania costa peste 472 de euro, cu aproape doua sute de euro mai mult decat la noi.

Fara scrupule - remarca jurnalistii de la RTL- companiile importatoare nemtesti profita de aceasta diferenta, in cautarea castigului. Cumpara din tari precum Romania si vand in Germania.

In acest context, multi romani sunt impinsi sa caute tratamentele pe piata neagra. Jurnalista de la RTL s-a intalnit cu un asa-zis dealer, pornind de la un anunt la mica publicitate.

In cadrul anchetei apare si un medic roman care lucreaza in Germania. Refuza sa prescrie medicamente care provin din alte tari. Si asta pentru ca primeste aproape saptamanal apeluri disperate de la pacienti din Romania care au nevoie de medicamente.

VIDEO PROTVPLUS.RO