Dmitri Rogozin ataca Chisinaul dupa asocierea cu UE. "Sfideaza Transnistria si incalca drepturile fundamentale"
Acordul de asociere semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeana este "ilogic" si incalca drepturile fundamentale ale locuitorilor Transnistriei, afirma vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin
Acesta a adaugat ca Moscova intentioneaza sa acorde sustinere totala regiunii separatiste moldovene. "Atitudinea Chisinaului, pe care noi refuzam sa o acceptam, intra in contradictie cu logica naturala a vietii", a declarat Rogozin, dupa ce s-a intalnit cu o delegatie din Transnistria, potrivit Mediafax.
"Circa 700.000 de imigranti moldoveni lucreaza in Rusia, o situatie care aduce venituri importante bugetului Republicii Moldova", a argumentat vicepremierului Rusiei. Rogozin nu intelege de ce Republica Moldova nu s-a alaturat Uniunii vamale Rusia/Belarus/Kazahstan sau Uniunii Eurasiatice.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Moldova's Association with the EU violates the rights of Transnistrian citizens http://t.co/QUJF3fIotj (cont) http://t.co/aRwbCv4Umm
— Dmitry Rogozin (@DRogozin) July 2, 2014
"Este ilogic, Republica Moldova a semnat Acordul sfidand Transnistria", acuza Rogozin, afirmand ca Guvernul de la Chisinau nu a tinut cont de interesele si opiniile transnistrenilor. "Transnistrenii au fost supusi presiunilor, au fost izolati, au fost santajati, nimeni nu a acordat atentie opiniilor acestora cand a fost semnat acordul de la Bruxelles", a spus Rogozin.
Rusia va continua sa coopereze cu Republica Moldova, a dat asigurari Rogozin, exprimand speranta ca va avea o intrevedere cu liderii de la Chisinau in care sa discute despre situatia drepturilor omului.
"In momentul de fata, drepturile fundamentale ale locuitorilor din Transnistria sunt incalcate de catre Republica Moldova si de catre toti cei care se afla in spatele semnarii Acordului de asociere cu Uniunea Europeana. In aceasta situatie, intentionam sa recurgem la o practica neuzuala permisa de legislatia internationala si de Constitutia rusa - vom oferi toate formele de asistenta regiunii, astfel incat Transnistria sa supravietuiasca acestei perioade dificile", a incheiat Rogozin.
Republica Moldova a ratificat asocierea cu UE
Parlamentul moldovean a ratificat miercuri cu 59 de voturi Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana (UE) semnat pe 27 iunie la Bruxelles de catre premierul Iurie Leanca si liderii celor 28 de state europene.
Impotriva ratificarii documentului si au votat deputatul Grigore Petrenco de la Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), singurul comunist care a participat la aceasta sesiune, dar si grupul parlamentar al socialistilor condui de Igor Dodon. Parlamentul moldovean s-a reunit miercuri intr-o sedinta plenara considerata "istorica" pentru a ratifica Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, in prezenta presedintelui Nicolae Timofti si a premierului Iurie Leanca.
Documentul a fost semnat la 27 iunie la Bruxelles si va intra in vigoare dupa ce va fi ratificat de Parlamentele celor 28 de state membre UE si aprobat de Parlamentul European.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Republica Moldova, ue, Transnistria, acord, asociere,
Dată publicare:
02-07-2014 19:16