Directivă a Comisiei Europene: Angajații vor putea afla dacă au salarii mai mici decât colegii lor
Comisia Europeană face un pas înainte pentru a atinge un obiectiv important: acela de a asigura plată egală pentru muncă egală în interiorul fiecărei companii din statele membre.
Oficialii au înaintat un proiect de directivă privind transparența salarială, astfel încât angajaţii să-şi poată da seama dacă sunt discriminaţi sau nu la locul de muncă. Principala țintă este reducerea discrepanțelor între veniturile femeilor şi ale bărbaţilor, însă implicaţiile sunt mult mai mari.
Salariile rămân confidenţiale, însă, potrivit proiectului, fiecare angajat va avea dreptul să ştie cu cât sunt plătiţi, în medie, colegii care prestează o muncă egală cu a lui. Se va putea compara atât cu cei care îndeplinesc exact aceeaşi funcţie, cât şi cu cei aflaţi pe alte posturi, dar care necesită acelaşi nivel de pregătire, abilităţi, efort şi responsabilitate. Informaţiile vor fi oferite la cerere, defalcat, pe sexe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: "Propunem o directivă pentru transparența salarială. Se bazează pe o idee foarte simplă: munca egală merită plată egală. Iar pentru plată egală, ai nevoie de transparență."
Atunci când fac angajări, firmele vor fi obligate să anunţe încă de la început nivelul salarial inițial sau o plajă salarială. În plus, companiile nu au dreptul să-i chestioneze pe candidaţi în privinţa veniturilor anterioare.
Florin Mureșan, director general companie: "Anagajatul ar şti din timp la ce să se aştepte, ar vedea exact unde se încadrează şi bazat pe evaluare la un interviu, ar şti unde şi care vor fi viitoarele aşteptări prin progresul meu în companie."
Firmele cu peste 250 de salariaţi vor fi obligate să publice informații privind diferența de salarizare dintre lucrătorii de sex feminin și cei de sex masculin iar dacă aceasta este mai mare de 5%, sistemul de remunerare trebuie evaluat împreună cu angajaţii. Cei care au criterii clare de stabilire a salariilor şi nu se bazează doar pe negociere aprobă măsurile de transparență.
Aurelia Florea: "Nu vor fi salarii individuale cu nume şi prenume, ci va fi o grilă de început şi de sfârşit, aşa că nu văd o problemă în asta. În momentul în care stabilim grila de salarii, o facem pe baza competențelor şi nu pe vechime, sau, nu ştiu, studii."
Carmen Buzea, specialist HR: "Nu toate companiile au sisteme de recompensare elaborate, sisteme de remunerare gândite, planificate, testate. Practicile din piaţa românească nu sunt foarte transparente. În acest moment salariaţii au posibilitatea de a discuta cu personalul din cadrul departamentului de resurse umane, de a discuta cu reprezentanţii salariaţilor, de a discuta cu sindicatul."
Directiva stabileşte că angajaţii care se simt nedreptăţiţi se pot adresa justiţiei, iar firmă va fi cea datoare să aducă dovezi că are un sistem de salarizare nediscriminatoriu.
România este una dintre ţările în care discriminarea de gen nu este un fenomen. Dacă la nivelul Uniunii Europene, femeile câştigă cu 14,1% mai puţin decât bărbaţii, în ţara noastră diferenţa este de numai 2,2%. Specialiştii spun că discrepanțele apar mai mult la posturile de expert şi manager.