Prejudicii record în visteria statului. Cum au ajuns persoane decedate să primească îndemizații de merit

Dată publicare: 04-03-2021 19:48
Dată actualizare: 04-03-2021 20:04


Peste 120 de milioane de euro, gaură record, găsită în visteria statului. Cu atât au prejudiciat bugetul, în 2019, instituţiile publice, prin acordarea unor salarii, sporuri şi premii în mod nelegal, sau prin cheltuieli nejustificate.

Datele apar în raportul Curţii de Conturi, în urma căruia au fost sesizate şi organele penale.

Inspectorii Curţii de conturi au descoperit că, de pildă, Academia Romană a plătit indemnizaţii de merit în 2019 către 8 persoane decedate. Motivul oficial - nu a fost actualizata baza de date.

Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Romane: "E o anchetă în curs, persoană în cauză este verificată. Poate să fie şi eroare umană, dar se poate că persoana respectivă să fi profitat de neajunsurile sistemului."

La Ministerul Energiei, au fost plătite salarii mult mai mari decât prevedea funcţia către 29 de angajaţi, iar pentru alţi 7, detaşaţi în alte instituţii, au fost păstrate lefurile iniţiale, şi acestea mai mari. Tot la Energie, aproape 170 de mii de lei s-au dus pe sporuri pentru condiţii vătămătoare, cu mult peste sumele legale.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: "Banii vor fi recuperaţi de la persoanele care au încasat mai mulţi bani decât era necesar. Cei care lucrau la ministerul Energiei pe partea de salarizare, resurse umane la vremea respectivă clar au greşit. Refuz un scenariu în care cineva, cu bună credinţă, a plătit salarii mari mari, încălcând legea."

Nereguli au fost inclusiv la ANAF. În 2019, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a înregistrat greşit în contabilitate 98 de milioane de lei, bani încasaţi din impozitul pe venit al unei companii. Ar fi trebui ca suma respectivă să ajungă într-un fond destinat extinderii reţelelor de distribuţie de gaz, însă ANAF i-a înregistrat într-un alt cont.

Nici în 2020 lucrurile nu s-au schimbat în bine.

Există un capitol separat destinat cheltuielilor din perioada stării de urgenţă. Până la finalul lunii iunie anul trecut, statul a dat 5 miliarde de lei, iar prejudiciul din acea perioadă se ridică la aproape 40 de milioane de lei. Lista de nereguli găsite de Curtea de conturi este lungă.

De exemplu, Unifarm a furnizat spitalelor măştile de protecţie la suprapreţ. Asta în timp ce Ministerul Sănătăţii nu s-a asigurat că are stocuri de medicamente, seruri, vaccinuri sau dispozitive medicale necesare. Pe scurt, spune Curtea de Conturi, pandemia s-a gestionat din mers.

În acelaşi raport, Curtea de Conturi arată că alte instituţii locale au plătit pentru telefonie mobilă şi bilete de spectacol unor angajaţi, fără temei legal, sau au decontat consumul de combustibil, mai mare decât cel real.

Pentru neregulile găsite, Curtea de Conturi a făcut 96 de sesizări către organele de urmările penală.