Gigantii care au dat o lovitura de 50 de miliarde de euro Rusiei. Termenul limita pana la care Putin trebuie sa scoata banii

Ultima actualizare: 31-07-2014 07:08
vladimir putin

Fostii actionari majoritari ai grupului Yukos Oil (importanta companie petroliera din Rusia) au castigat o batalie uriasa cu statul. Acestia vor primi 50 de miliarde de dolari pentru confiscarea gigantului petrolier, de acum mai bine de un deceniu.

Pana in 2003, Yukos Oil era controlata de oligarhul rus Mikhail Khodorkovsky si de mai multi oameni de afaceri influenti din Rusia. Cu sediul in Moscova, Yukos a fost ani la randul printre cele mai mari si mai de succes companii rusesti si prima intre cele petroliere, potrivit Bloomberg.

In 2003, guvernul rus a pretins o serie de taxe, in valoare totala de 27 miliarde de dolari. In acelasi timp, statul a inghetat activele companiei, asa ca in 2006 aceasta a fost nevoita sa isi declare falimentul. Drept urmare, activele companiei au fost vandute la preturi foarte mici catre companiile petroliere de stat ale tarii.

Din acel moment, a inceput o serie de procese indelungate. Luni, GML, compania de holding a fostilor actionari majoritari ai Yukos a anuntat ca acestia vor primi jumatate din cele 103 miliarde de dolari cerute, plus dobanda, din partea Rusiei, dupa decizia Curtii de Arbitraj de la Haga, noteaza Bloomberg.

Concluzia Curtii de Arbitraj arata ca ofensiva impotriva Yukos a avut “motivatii politice”, a declarat Tim Osborne, seful GML.

Mai mult, decizia se adauga problemelor cu care Vladimir Putin s-a confruntat in ultima perioada, privind situatia tensionata din Ucraina, si presiunilor venite din partea SUA si Europei pentru a inceta conflictul. Pe de alta parte, pana sa intre efectiv in posesia banilor, cei de la Yukos ar mai putea astepta cativa ani, desi, potrivit GML, Rusia trebuie sa plateasca suma pana la jumatatea lunii ianuarie, inainte sa fie aplicate penalitati suplimentare.

O superputere ca Rusia a fost unanim declarata responsabila pentru violarea legii internationale de catre un tribunal independent de arbitraj, cu o reputatie dintre cele mai inalte. Astazi este o zi minunata pentru litera legii”, a declarat Emmanuel Gaillard, unul dintre avocatii GML.

Decizia data luni ar putea insa afecta direct si doua dintre cele mai mari compaii din Rusia, Rosneft si exportatorul de gaz natural Gazprom, sustin avocatii GML. Cele doua firme de stat ar putea fi luate in vizor, pentru ca au fost beneficiarele bunurilor expropriate de la Yukos. Deja Rosneft si Gazprom au coborat doua procente pe bursa de la Moscova, dupa anuntarea concluziei Curtii de la Haga.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO