Descoperiri uriașe din epoca Egiptului Antic. Arheologii au prezentat conținutul unui sarcofag
Un mormânt, sarcofage şi mai multe obiecte funerare din epoca Egiptului Antic, descoperite recent într-o necropolă din Luxor, în sudul ţării, au fost prezentate sâmbătă în prezenţa ministrului egiptean pentru Antichităţi, informează AFP.
Aceste descoperiri, realizate în urma unor misiuni arheologice egiptene şi franceze, au fost prezentate pentru presă în faţa celebrului templu funerar al reginei Hatşepsut, care se află în apropiere de necropola Al-Asasif, în partea vestică a oraşului Luxor, transmite Agerpres.
Această necropolă, situată între Valea Reginelor şi Valea Regilor, era destinată nobililor şi funcţionarilor de rang înalt din anturajele faraonilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit Ministerului Antichităţilor, mormântul datează din epoca Regatului Mijlociu Egiptean (a XI-a şi a XII-a dinastie) şi aparţine lui Thaw-Irkhet-If, prezentat ca un supraveghetor al procedurilor de mumificare realizate în templul zeiţei Mut, situat în celebrul sit Karnak, aflat tot în complexul funerar din Luxor.
Consiliul Suprem al Antichităţilor din Egipt a descoperit "un nou mormânt (...) cu picturi foarte frumoase", a declarat ministrul pentru Antichităţi din această ţară, Khaled al-Anani, într-o conferinţă de presă.
Mormântul conţine "numeroase descoperiri", a adăugat oficialul egiptean. Este vorba despre diverse obiecte funerare, inclusiv două sarcofage ce datează din Perioada Târzie a Egiptului, statui şi aproximativ 1.000 de statuete funerare din lemn, faianţă şi argilă, denumite "ushabti".
Arheologii de la Institutul francez de arheologie orientală (IFAO) şi de la Universitatea din Strasbourg au descoperit la rândul lor într-un alt mormânt, situat tot în necropola Al-Asasif, alte două sarcofage ce datează din timpul celei de-a XIII-lea dinastii, a precizat ministrul Khaled al-Anani.
Unul dintre cele două sarcofage conţine o mumie "bine conservată", ce aparţine unei femei care se numea Thuya, a precizat Ministerul Antichităţilor într-un comunicat.
Autorităţile egiptene anunţă cu regularitate descoperirile arheologice realizate în această ţară, în contextul în care Egiptul este adeseori acuzat de lipsă a rigorii ştiinţifice şi de neglijenţă în procedurile de conservare a antichităţilor.
Siturile arheologice, în special Luxor, reprezintă de asemenea pentru Egipt un argument major în faţa concurenţei făcute de alte destinaţii turistice. Sectorul turismului, profund afectat în această ţară după revoluţia din 2011, traversează în ultimele luni o etapă de relativă ameliorare.