Departamentul american de Stat, raport despre România. Concluzii despre corupție și justiție
În ciuda numeroaselor condamnări la nivel înalt, corupția rămâne o problemă răspândită, notează Departamentul american de Stat în raportul despre respectarea drepturilor omului în România anul trecut.
Documentul precizează că în 2017 au existat numeroase cazuri de corupție la nivelul Guvernului, iar mita este des întâlnită în sectorul public. În raport se mai arată că în România, legile nu au fost mereu implementate eficient, iar oficialii, inclusiv judecătorii, s-au implicat în acte de corupție fără să fie pedepsiți. Imunitatea față de declanșarea urmăririi penale deținută de actuali și foști membri ai cabinetului, care erau și membri ai Parlamentului, au blocat uneori anchetele, se arată în raportul asupra situației drepturilor omului.
România este criticată și în domeniul libertății de exprimare, inclusiv a presei. Departamentul de Stat citează ONG-uri care au observat politizarea excesivă a presei, mecanisme corupte de finanţare și politici editoriale subordonate intereselor patronilor.
În ceea ce privește închisorile, raportul menționează că în continuare supraaglomerarea și condițiile care nu întrunesc standardele internaționale, în timp ce abuzurile asupra deținuților continuă să fie o problemă.
Raportul adaugă că un număr mare de prizioneri nu au primit suficientă atenţie medicală, iar calitatea mâncării servite era slabă. În unele închisori încă nu există încălzire sau aer condiţionat, majoritatea fiind foarte aglomerate.
În justiție, este menționată activitatea echilibrată a CSM și faptul că DNA și-a continuat anchetele asupra oficialilor de rang înalt. Întârzierea proceselor se datorează de multe ori lipsei de resurse adecvate. Nu există deținuți politic.
Raportul complet, care are 38 de pagini și poate fi citit AICI.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: StirilePROTV
Etichete: inchisoare, romania, justitie, raport, coruptie, detinuti, drepturile omului,
Dată publicare:
21-04-2018 16:26