Pedepsele sub 5 ani ar putea fi executate acasă sau în week-end. "Doar în Evul Mediu erau închisori"
Parlamentarii puterii fac tot posibilul să uşureze viaţa puşcăriaşilor. Conform unor noi modificări propuse de PSD la legea de executare a pedepsei, toţi cei care primesc mai puţin de 5 ani de închisoare şi-ar putea ispăşi pedeapsa acasă.
Motivând că nu reprezintă niciun pericol social, aleşii din comisia juridică vor să-i lase pe toţi cei care nu au comis fapte cu violenţă şi au fost condamnaţi la cel mult cinci ani de închisoare să-şi ispăşească acasă cea mai mare parte a pedepsei.
E totuşi necesar ca ei să fi fost închişi cel puţin un an din 5. Restul de patru îi pot executa la domiciliu, având montată o brăţară electronică de supraveghere. Din când în când ar fi vizitaţi de poliţişti din comisia de probaţiune.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reprezentanţii UDMR consideră că oamenii care greşesc nu mai pot fi pedepsiţi că în Evul Mediu.
Cel puţin, aşa a declarat deputatul Marton Arpad: „Doar în Evul Mediu erau pedepse cu închisoarea iar acum trebuie să corectăm”.
Dacă textul va deveni lege, un condamnat pentru fapte de corupţie ar putea cere comutarea pedepsei în arest la domiciliu şi, după un an petrecut în penitenciar, se va muta acasă. Mai mult, ar putea să execute restul pedepsei doar în weekend, când trebuie să se prezinte la un centru special sau să muncească în folosul comunităţii.
Decizia de comutare a pedepsei este a judecătorului din penitenciar, nu a celui care a judecat cauza şi care, se presupune că ştie mult mai bine dosarul.
Culmea este că toate aceste modificări au fost aduse unei iniţiative a liberalilor. Cei de la PNL sunt însă împotriva propriului text scris acum 2 ani. Ba, mai mult, vor să conteste la Curtea Constituţională propriul proiect. Votul final în cazul acestor legi se va da după Paşte.
Sursa: Pro TV
Etichete: inchisoare, PNL, lege, proiect, coruptie, pedepse, detinuti, Marton Arpad,
Dată publicare:
04-04-2018 18:27