Scandal în Parlament. Aleșii s-au certat pe proiectul care vrea să le facă deținuților viața mai ușoară
Proiectul de lege care prevede închisoare la domiciliu sau doar în weekend pentru cei care primesc mai puţin de cinci ani, nu sunt recidivişti şi nu au comis fapte cu violenţă ş,i mai nou, de corupţie, a revenit în atenţia parlamentarilor.
Deputaţii de la PSD-ALDE s-au certat rău cu cei din opoziţie, însă nu au stabilit forma finală a acestui document, care a stârnit deja multe controverse.
În Comisia Juridică, deputaţii puterii şi cei ai opoziţiei au trecut de la ironii la vorbe grele. Liberalii, nemulţumiţi de forma pe care a luat-o proiectul de lege, iniţiat chiar de ei în urmă cu doi ani, vor să conteste documentul la Curtea Constituţională. Cei de la PSD-ALDE şi UDMR au râs pe seama intenţiilor opoziţiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marton Arpad, deputat UDMR: „Populaţia din penitenciare scade dramatic. Este de un umanism ieşit din comun.”
Dacă textul va deveni lege, un condamnat care nu este recidivist şi nu a primit pedeapsă pentru infracţiunile cu violenţă sau de corupţie, ar putea cere comutarea pedepsei în arest la domiciliu şi, după un an petrecut în penitenciar, se va muta acasă cu sau fără brăţară de supraveghere. Sau poate opta să execute restul pedepsei doar în weekend, când trebuie să se prezinte la un centru special, la închisoare, sau pur şi simplu să muncească în folosul comunităţii.
Decizia de comutare a pedepsei este a judecătorului din penitenciar, nu a celui care a judecat cauză şi care, se presupune, că ştie mult mai bine dosarul.
Deocamdată, parlamentarii au amânat votul pentru că nu s-au înţeles de la ce număr de ani de închisoare în jos să poţi primi drept pedeapsă închisoare acasă.
Potrivit documentului care a stârnit tot acest scandal, condamnaţii care ar beneficia de închisoare la domiciliu vor fi vizitaţi regulat de poliţiştii din comisia de probaţiune, care s-au plâns deja că nu au nici fonduri şi nici personal pentru a face lucrurile aşa cum ar trebui.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!